Lebuktak az etnobotanikus szerekkel kereskedő kolozsváriak

Hírösszefoglaló 2019. augusztus 14., 18:06

Hét személyt vett őrizetbe etnobotanikus szerek forgalomba hozása gyanújával a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) Kolozs megyei ügyosztálya.

Fotó: Agerpres

A DIICOT sajtóközleménye értelmében a Kolozs megyei ügyosztály ügyészei elrendelték a hét személy 24 órás őrizetbe való vételét. 2018-ban és 2019-ben működött Kolozsváron egy bűnbanda, amely etnobotanikus szerek eladásával foglalkozott a város területén.

Az ügyészek szerint a hét gyanúsított közül hárman külföldről szerezték be az etnobotanikus szerek előállításához szükséges szintetikus kannabinoidokat, majd előállították - esetleg a többi gyanúsított segédletével - a tudatmódosító szereket és forgalomba hozták azokat.

Tevékenységük nyomainak elrejtése érdekében a szerek eladásával foglalkozó személyek „szolgálati telefonokat” használtak, amelyeket gyakran cseréltek. Gyakran változtatták a raktáraik helyét is, állítják a nyomozók.

A DIICOT Kolozs megyei ügyészei és a bűnügyi rendőrség tagjai kedden 18 házkutatást végeztek 15, pszichoaktív szerek forgalmazásával gyanúsított személy lakásán.

A házkutatások során a hatóságok lefoglaltak 743 gramm, kristályos alakban levő pszichoaktív szert, 199,4 grammnyi növényt, 169,4 gramm szintetikus kannabinoidot, 15 tablettát, valamint 3 laptopot, egy merevlemezt, 37 mobiltelefont, egy légpisztolyt, illetve 8.000 eurót és 10.658 lejt, mutat rá közleményében a DIICOT.

A hét személy nevére a kolozsvári törvényszéktől kértek szerdán előzetes letartóztatási parancsot az ügyészek.