Felcsendül a jazz a smidai erdőben

Pap Melinda 2019. augusztus 14., 16:47

Kiváló zenei programmal rajtol csütörtökön a térség egyik leghangulatosabb jazzfesztiválja az Erdélyi-szigethegységben található Smidán.

Fotó: Smida Jazz Festival/Facebook

Bővített koncertprogrammal és számos kísérőrendezvénnyel kezdődik csütörtökön az erdélyi jazzfesztiválok egyik leghangulatosabbika az Erdélyi-szigethegységben, a Pádis-fennsíktól alig 15 kilométerre található Smidán. A festői környezetben esténként neves jazz-zenészek csapnak a húrok közé, míg napközben számos kísérőprogrammal szórakoztatják a táborlakókat.

A Smida Jazz Fesztivál negyedik kiadásán, csütörtöktől vasárnapig 20 nagyszínpadi koncerttel készülnek a szervezők, melyeket éjszaka neves DJ-k fellépései toldanak meg.

A négynapos fesztivál már első, csütörtök este nagy névvel indít, Nik Bärtsch's RONIN a funk, a klasszikus zene és a rituális japán zene elemeit gyúrja koherens egésszé a smidai erdő árnyékában. Pénteken a jazzt észak-afrikai ritmusokkal ötvöző James Holden & The Animal Spirits lép fel a szabadtéri színpadra. A háromnapos koncertsorozatot szombaton este a Mammal Hands zárja, a neves brit zenekar a jazz, klasszikus és elektronikus zene keverékét észak-indiai dallamokkal teszi színesebbé. A nagy nevek előtt a Phronesis, Szun Waves, Leo Betzl Trio, Deus Ex Quartet, Paolo Profeti European Collective, Flatsharks és Grey Paris biztosítja a minőségi kikapcsolódást.

Fotó: Facebook/Smida Jazz Festival

A fesztivál mellékszínpaddal is bővült, ahol lemezlovasok keverik a zenét és biztosítják a bulit a későn fekvőknek.

De napközben sem kell unatkozni, művészeti foglalkozásokkal, jógaórákkal és mindfulness-programokkal, masszázzsal várják a megnyugvást kereső táborlakókat.

Az érdeklődők elméleti betekintést is nyerhetnek a zene világába, míg a Flatsharks és Phronesis zenekarok rajongói egy beszélgetésen személyesen is megismerkedhetnek kedvenceikkel. A különböző hangszerek szerelmeseire is gondoltak a szervezők, ezek workshopok keretében sajátíthatják el a mesterség csínját-bínját. A felnőtteknek szánt programot irodalmi beszélgetések, felolvasások, színházi előadások színesítik, míg a legkisebbek számára gyerekfoglalkozásokat szerveznek.

Fotó: Facebook/Smida Jazz Festival

A szervezők bevallásuk szerint nem csak a tábor területére összpontosítanak, arra ösztönzik a fesztiválozókat, hogy fedezzék fel maguknak az Erdélyi-szigethegység szépségeit.

Biciklis és gyalogos túrákat egyaránt ajánlanak számukra, míg a közeli Bélesi-tavon kajakozni is lehet. Aki nem akar a sátortáborban aludni, akár ingázhat is Kolozsvár és a fesztiválhelyszín között, a buszok menetrendje és a fesztivállal kapcsolatos további információk a honlapon böngészhetők.