Caracali rémtettek: „bevetésre készen” a sürgősségi helyzeteket érintő rendeletek, kampány az emberkereskedelem ellen

Hírösszefoglaló 2019. augusztus 14., 11:06

Elkészült a gyors közbelépést igénylő helyzeteket érintő sürgősségi rendeletek tervezete – nyilatkozta kedd este Viorica Dăncilă miniszterelnök, hozzátéve, hogy kampányt indítanak az emberkereskedelem ellen.

Viorica Dăncilă (archív felvétel) Fotó: Gov.ro

A caracali ügy kapcsán a kormányfő az Agerpres szerint azt mondta, a nyomozást a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) folytatja, így ennek menetét nem kívánja kommentálni, ellenben

a kormány felelőssége olyan szabályozásokat hozni, amelyek segíthetnek abban, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő többé.

„Tárgyaltam a belügyminisztériummal, az igazságügyi minisztériummal, előkészítettük a sürgősségi helyzeteket érintő rendeleteket. Raed Arafattal is beszéltem, hiszen amint tudják, létezik egy intézményközi munkacsoport” – fogalmazott a miniszterelnök.

Dăncilă hangsúlyozta az emberkereskedelem ellen indítandó kampány fontosságát, ugyanakkor rámutatott, hogy a caracali tragédiát nem szabad átpolitizálni.

„Nem korrekt, nem emberi politikai elemekkel átszőni egy ilyen tragédiát. Én is anya vagyok. Meggyőződésem, hogy minden romániai anya a saját gyermekeire gondolt, és úgy vélem, hogy jelen pillanatban emberi szempontból kell megközelíteni mindezt, túllépve politikai érdekeinken. Én ezt fogom tenni” – nyomatékosította.

{K1}

Harminc nappal meghosszabbította az Olt megyei törvényszék az Alexandra Măceşanu és Luiza Melencu meggyilkolásával gyanúsított caracali férfi, Gheorghe Dincă előzetes letartóztatását. A döntést Gheorghe Dincă jelenlétében mondta ki szerdán a törvényszék. A férfit július 27-én helyezték 30 napos vizsgálati fogságba, eredetileg nemi erőszak és kiskorúakkal való kereskedelem gyanúja miatt. Később a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) kiterjesztette az ellen folyó bűnvádi eljárást minősített emberölés bűntettére is. Július 30-án Gheorghe Dincă visszavonta az óvást, amelyet az előzetes letartóztatásáról szóló döntés ellen emelt.