Menetrendszerűen kisikló turistavonatok: egy hét leforgása alatt Máramaros és Kovászna megyében is turisták sérültek meg

Szucher Ervin 2019. augusztus 14., 08:04

Két turistavonat kisiklása miatt vizsgálódik a Máramaros, illetve a Kovászna megyei rendőrség. A balesetek egymást követően, egyetlen hét leforgása alatt történtek. A tévéhíradók csak a szombati Vasér-völgyi vonatkisiklásról szóltak, holott nem sokkal azelőtt megvolt a „főpróba”.

Veszélyessé vált az idegenforgalmi látványosságként szolgáló máramarosi nosztalgiavonat (archív felvételek) Fotó: Facebook/Mocăniţa Steam Train

Stabil az állapota a 12 turistának, akik a hétvégén a Vasér völgyében kisiklott kirándulóvonaton ültek. A Máramaros festői tájait 21 kilométeren átszelő gőzös menet közben felborult, és az első vagonját magával rántotta.

A kirándulók többsége inkább megijedt, mint megsérült, a szerelvény ugyanis nagyon lassan kanyarog a hegyek és dombok közt.

A kiindulóponttól mintegy 10 kilométerre, a Puru-patak és a Vasér torkolatánál történt baleset helyszínére kiérkezett mentősök helyben ellátták, vagy a felsővisói kórházba szállították azokat, akik komolyabb ütést vagy zúzódást szenvedtek.

„Adtak egy-egy Nurofent, és annyi”

Az érintettek közt egy csecsemő és egy hároméves kisgyerek is volt. A vonaton ült a Németországban élő Ivana Martinyuk és 12 esztendős fia is. Mindketten a fejüket ütötték meg, és kába állapotban kerültek kórházba. „Adtak egy-egy Nurofent, és annyi.

Senki nem mondott semmit, kezünkbe nyomták a jegy árát, és kész. Életemben nem ülök többé erre a turistavonatra!”

– jelentette ki a hazalátogató vendég.

A szombati baleset nem a véletlen műve. Călin Dorgo marosvásárhelyi sportorvos a hétvégi incidenst megelőző napokban próbálta ki az addig agyondicsért keskeny nyomtávú nosztalgiavonatot. Mint kifejtette, már az első pillanattól arra lett figyelmes, hogy a sínek recsegnek-ropognak, a gőzmozdony meg alig vontatja a hét vagont.

Kanyarban az egyik vagon leszökött a sínekről, helyreállítása miatt a szerelvény több mint egy órát állt. Nem sokkal azután az utolsó három vagon menet közben lekapcsolódott.

Azontúl, hogy a máramarosi nosztalgiavonatozás kezd veszélyessé válni, nem sorolható az olcsó mulatságok közé. Egy „fapados” menettérti jegy ára 74 lej felnőttek számára és 47 lej gyerekeknek. Aki a célállomáson piknikezni is szeretne, annak 113, illetve 74 lejt kell befizetnie.

Fotó: Facebook/Mocăniţa Steam Train

Az idegenforgalmi látványosságként szolgáló nosztalgiavonat működtetését tulajdonosa, az Erdészeti Vasúti Társaság (CFF) meghatározatlan időre felfüggesztette. A CFF vezetői belső vizsgálat keretében próbálják kideríteni, ki vagy mi okozta a több mint háromszáz kirándulót szállító vonat kisiklását.

Ugyanakkor a Máramaros megyei rendőrség is bűnügyi vizsgálatot indított.

Felborult a kommandói kisvonat is

Pontosan egy héttel korábban a kommandói kisvasút szerelvényének egyik vagonja szaladt le a sínekről, és borult fel a benne ülő turistákkal. A baleset nyomán szerencsére mindössze egyetlen személy sérült meg, akit a sepsiszentgyörgyi kórházban láttak el. A többi utas enyhébb sérülésekkel, horzsolásokkal megúszta. Ezt megelőzően, nem sokkal a kommandói állomás elhagyása után, egyszer már leszökött a sínpárról a két vagon közül az egyik.

A Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság gondatlanságból elkövetett testi sértés vádjával folytat nyomozást a turistavonatot működtető Hunyad megyei cég ellen.

Erdélyben Szováta környékén, a fürdőváros és Vármező között, Háromszéken a Kovászna–Kommandó útvonalon, a Bánságban Oravicabánya és Aninabánya közt, a Mócvidéken Brád és Kristyor között, az Aranyos völgyében Újfalu és Szolcsva közt, valamint alkalomszerűen a Mezőségen, Rücs és Teke között közlekedik keskeny nyomtávú turistavonat