Több száz román turista rekedt egy görög szigeten, ahol erdőtüzek pusztítanak

Balogh Levente 2019. augusztus 13., 16:23

Mintegy 1500 külföldi turista – köztük több szár román állampolgár – rekedt az észak-görögországi Szamothraké szigetén, ahol erdőtüzek törtek ki, a kompok pedig elromlottak.

Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

A sziget kikötőjében kaotikus állapotok uralkodnak:

a kompra váró turisták autói megtöltötték a kikötőt, eleinte sokan a földön, vagy sátrakban aludtak. Néhány szerencsés turista talált ugyan szállást, de természetesen azt is csak felárral.

Az önkormányzat ugyanakkor néhány turistát önkormányzati tulajdonú ingatlanokban szállásolt el.

A gondok egy hete kezdődtek, amikor a sziget és a szárazföld közötti közlekedést lebonyolító komp elromlott. Az egyetlen közlekedési eszköz, amely még biztosította az összeköttetést, egy hajó volt, amely azonban csak embereket képes szállítani, gépkocsikat nem. A hatóságok pénteken közölték, hogy sikerült új kompot találniuk, az azonban először az időjárás miatt nem tudott elindulni, majd ugyanúgy meghibásodott, mint az eredeti.

A gondot tetézi, hogy a kikötő közelében erdőtűz tombol, ám a tűzoltókat is sújtja a kompközlekedés hiánya, mivel nem tudnak erősítést szállítani a szigetre. A lángokat ennek ellenére egyelőre sikerült megfékezni.

Egy román turista elmondta: a tűzoltók megbirkóztak a tűzzel, a legnagyobb gondot így továbbra is az összeköttetés hiánya jelenti. A kikötőben található vendéglők ingyen étellel próbálják enyhíteni az ott rekedt turisták gondjait.

A görög illetékesek ígérete szerint talán ma végre sikerül kompot biztosítani Szamothraké irányába. A román külügyminisztérium egyébként még pénteken figyelmeztetést adott ki a Görögországba készülő turisták számára, amelyben felhívta a figyelmet a kánikula és a bozóttüzek jelentette veszélyre.