Ünnepi köntösbe bújik a tízéves Kolozsvári Magyar Napok

Pap Melinda 2019. augusztus 13., 14:30

A szokottnál is ünnepibbnek ígérkezik a kolozsvári magyarság idei, jubileumi ünnepe: az augusztus 17-25. között zajló Kolozsvári Magyar Napokon számos rangos rendezvénnyel emlékeznek meg az elmúlt tíz év magyar térfoglalásairól.

Gergely Balázs főszervező, Oláh Emese kolozsvári alpolgármester és Szabó Lilla programigazgató a keddi sajtótájékoztatón Fotó: Vakarcs Loránd

„Nem akarjuk magunkat ünnepelni, de tíz év mégis tíz év” – fogalmazott keddi sajtótájékoztatóján Gergely Balázs főszervező annak kapcsán, hogy tizedik kiadásához érkezett a kolozsvári és egyben erdélyi magyarság legnagyobb rendezvénysorozata, a Kolozsvári Magyar Napok.

A pár nap múlva kezdődő, augusztus 17-25. között zajló magyar ünnep így a megszokottnál is ünnepibb lesz,

a szervezők rangos eseményekkel emlékeztetnek arra, hogy immár egy évtizedes a kolozsvári rendezvény és az abból kinövő magyar napok-mozgalom. A Főtéren szabadtéri kiállítással idézik meg az elmúlt tíz év legemlékezetesebb pillanatait, de más erdélyi városok magyar ünnepeiből is nyújtanak egy kis ízelítőt.

Gergely Balázs szerint az ünneplés mellett arra törekszenek, hogy a kilenc nap programja „színesebb, kedvesebb és bűbájosabb”, szervezése operatívabb legyen.

Reméljük, hogy ez csak az első jubileumi állomás” – tekintett a jövőbe a főszervező.

Az ünnepi kiadás létrejöttében nagy szerepe van a magyar kormány, a kolozsvári magyar vállalkozói szféra, illetve a polgármesteri hivatal anyagi támogatásának, utóbbival idén volt a legjobb az együttműködés, értékelt Gergely Balázs.

Gergely Balázs főszervező Fotó: Vakarcs Loránd

Oláh Emese alpolgármester szerint a kolozsvári városvezetés bizonyította, hogy kiemelt rendezvényként tekint a kolozsvári magyarság ünnepére, hiszen míg első évben 3000 lejjel támogatta, idén 530 ezer lejt utalt ki a szervező Kincses Kolozsvár Egyesületnek.

A városvezetés idén újabb gesztust tesz a magyarnapozók felé, augusztus 22–25. között, csütörtöktől vasárnapig egy órával meghosszabbítja a legfőbb busz-, troli- és villamosjáratok menetrendjét,

hogy a főtéri koncertek után legyen amivel hazamenni az ünneplőknek. A 102-es villamos, a 30-as, 31-es, 32-es és 35-ös busz, illetve a 25-ös troli 23.30-ig közlekedik és a járatok is sűrűbbek lesznek.

Ősbemutató a nyitógálán

A Kolozsvári Magyar Napok 10. kiadásán biztos nem fognak unatkozni a résztvevők, augusztus 14-étől kezdődően 630 program várja az ünneplőket, ezeket 156 partnerszervezettel közösen szervezi a Kincses Kolozsvár Egyesület 133 helyszínen.

A nyitógálát rendhagyó módon vasárnap este tartják, az ünnepi beszédek után a Magyar Állami Népi Együttes erre az alkalomra készített, Kolozsvári piactéren című előadását láthatják a kolozsváriak, melynek ez lesz az ősbemutatója is. A Pál István Szalonna és Kelemen László által írt darabot Mihályi Gábor rendezte.

Hétfőn elsőként a Szentegyházi Gyermekfilharmónia lép a főtéri színpadra, majd az Egri csillagok történelmi musicalt láthatják a térre kilátogatók. A magyar nemzeti ünnepen, augusztus 20-án szintén különleges programmal készülnek a szervezők, ünnepi hangverseny lesz a Határon Túli Zenészek Szimfonikus Zenekara és a Purcell Kórus előadásában az Egyetemiek Házában. Ekkor lesz a Szent István-napi Néptánctalálkozó szokásos felvonulása és főtéri gálája is.

Kulturális programkavalkád

Szabó Lilla programigazgató szerint a gyerekfoglalkozások száma eléri a százat, ezek színtere a megszokott Romkert és múzeumok sétánya mellett a Mikó-kerttel bővül. A mozi szerelmeseit a Tranzit Házba, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemre, a Vallásszabadság Házába várják, ahol mintegy 50 filmalkotás lesz látható, míg a Győzelem (Victoria) moziban a Székelyföldi Legendárium rajzfilmsorozatával ismerkedhetnek a legkisebbek.

A magyar napok alatt nyíló 25 tárlat közül kiemelkedő a világhírű fotóművész, Korniss Péter kiállítása,

a kolozsvári születésű, 82 éves fotós életpályáját bemutató tárlatot a Bánffy-palotában lehet megtekinteni.

Szabó Lilla programigazgató Fotó: Vakarcs Loránd

A Petőfi Irodalmi Múzeum is két kiállítással debütál a magyar napokon, az Ady-emlékkiállítás mellett a kincses városban lesz a premierje egy gyerekvers-kiállításnak is. A néprajzi múzeumban Kós Károly isztambuli látogatásának állítanak emléket, míg a Bánffy-palota pincéjében a Mimesis 7. kiadására várják a kortárs művészet iránt érdeklődőket.

Szoborállítás és magyar pásztorkutyák bemutatója

A jubileumi kiadás alatt két fontos személyiségnek is szobrot állítanak, Dávid Ferenc vallásalapító unitárius püspök szobrát az unitárius templom és iskola közötti kis téren, illetve Ditrói Ervinnek, a Kolozsvári Művészeti Múzeum alapítójának és első igazgatójának szobrát leplezik le a Bánffy-palotában.

{K1}

Az irodalomkedvelőknek sem lesz okuk panaszra, számukra a Bulgakov kávéházban, Magyarország kolozsvári főkonzulátusán és a Bocskai-házban szerveznek programokat, míg a színházkedvelőket miniévaddal várják.

Kiemelt témája az idei magyar napoknak a rendszerváltás is, a 89-es fordulatról naponta a Vallásszabadság Házában hangzanak el beszélgetések.

A várossal ismerkedni akarók számára idén is szerveznek vezetett sétákat, de tárlatvezetések is lesznek. A kikapcsolódni vágyókat a borutca, a Bánffy-udvar – már szombattól nyit – és a különböző afterparty-helyszínek várják.

Az idei magyar napok újdonsága a magyarpásztorkutya-kiállítás, mely szerdán, a Romkertben biztosít szinte egész napos programot nemcsak a kutyabolondoknak, de szerdán nyílik a Farkas utcában a fesztiválutca és vásár is.

A magyar napos programok idén is ingyenesek, csupán a Donaton-futóversenyre szabtak meg szimbolikus nevezési díjat, hogy ne csak bejelentkezzenek, hanem meg is jelenjenek a helyszínen a futni akarók. A programok sora ezzel még messze nem ér véget, a rendezvénysorozat honlapján és telefonos applikációján böngészhető.