Egy másodpercen múlhat az élet: szakértők helyeslik a vezetés közbeni telefonozás szigorúbb büntetését

Bíró Blanka 2019. augusztus 13., 08:44

„Életveszélyes a mobiltelefon használata gépkocsivezetés közben, a statisztikák is azt mutatják, hogy egyre több baleset történik azért, mert a gépkocsivezető telefonált, fotózott vagy élőben közvetített” – szögezte le megkeresésünkre Dobra Csaba, egy sepsiszentgyörgyi gépjárművezetői iskola tulajdonosa és oktatója.

Fotó: 123RF

A szakembert annak kapcsán kérdeztük, hogy 9-20 büntetőpontnak megfelelő bírsággal sújthatják, de akár jogosítványukat is bevonhatják 30 napra azoknak a sofőröknek, akik vezetés közben mobiltelefont vagy bármilyen más, szöveg, fotó-, videóanyag rögzítésére vagy visszaadására alkalmas eszközt (például táblagépet) vesznek a kezükbe.

{K1}

Dobra Csaba rámutatott, a gépjárművezetésnek reflexszé kell válnia, a másodperc töredéke alatt kell fékezni vagy irányt váltani, ám ez nem lehetséges, ha a sofőr közben másra figyel. „Aki a telefont nézi, nem észleli időben a veszélyt, hogy fékeznie kell, mert kiugrott elé egy kutya, ki kell térnie, mert szembejön egy másik autó.

Ilyenkor másodpercek alatt, reflexből kellene dönteni és cselekedni, de ha a gépkocsivezető a telefonra figyel, már nincs lehetőség arra, hogy időben reagáljon”

– részletezte Dobra Csaba. Hangsúlyozta, a közúti rendelkezések szabályozásában benne van, hogy a gépkocsivezető nem foglalkozhat semmivel, ami elvonja a figyelmét a forgalomról, ugyanakkor kötelessége, hogy két kézzel fogja a kormánykereket.

A szakember éppen ezért jó döntésnek tartja, ha tovább szigorítják a jogszabályt. „Egyre elterjedtebb a telefon használata, nemcsak beszélnek, hanem üzenetet írnak, csetelnek, fotóznak, kisfilmeket készítenek, zenét, útvonalat keresnek. Tudatosítani kell, hogy aki gépkocsit vezet, egyébbel ne foglalkozzon, hiszen vannak kihangosítók, indulás előtt be lehet állítani az útvonaltervezőt” – mutatott rá a vállalkozó. Hozzátette,

még az is veszélyes, ha a sofőr a hátul ülő gyerekre figyel, de ezt már nem lehet szabályozni, mindenkinek be kellene látnia, hogy a gyerek épségét is veszélyezteti, ha nem a vezetésre összpontosít.

Fotó: Pxhere.com

Dobra úgy látja, a rendőröknek nem lesz nehéz kiszűrni a szabálytalankodókat, hiszen a forgalomban mindenki látja, ha a másik nem a vezetésre figyel. Különösen este látványos, hiszen a telefon képernyője bevilágítja az autót, egyértelmű, hogy a sofőr a mobilt használja, és nem a vezetésre figyel. Dobra Csaba szerint még rosszabb, ha megpróbálnak „elbújni” a rendőr elől, és ölben tartják a telefont folyamatosan le- és felpillantva.

Nem a bírságot kell megúszni, hanem felelősségteljesen kell közlekedni”

– szögezte le a szakember. Hozzátette, a helyzet évről évre veszélyesebb, mert egyre több a jó minőségű gépkocsi, tehát az átlagsebesség is nő a közutakon, viszont az infrastruktúra nem fejlődik hasonló mértékben. „Fokozottan figyelni kell, hiszen egyre több a gépkocsi az utakon, és az sem mindegy, hogy két, hatvannal közlekedő gépkocsi ütközik, vagy mind a kettőnek száz kilométer/óra körül volt a sebessége” – mutatott rá Dobra Csaba.

{K2}

A cél: megelőzni a baleseteket

Folyamatosan növekszik a telefonozás miatt bekövetkező elhalálozások száma – mondta el lapunknak Sorin Anghelescu ezredes, a Kovászna megyei rendőr-főkapitányság kabinetvezetője. Mint rámutatott, a rendőrök folyamatosan azonosítanak olyan gépkocsivezetőket, akik a forgalomban használják a telefont. A rendőr szerint tudatosítani kell a polgárokban, hogy ez mennyire veszélyes, és növeli a baleset kockázatát.

Az ezredes amúgy úgy gondolja, nem az a cél, hogy bírságoljanak, hanem az, hogy megelőzzék a balesetet.

Nem nehéz kiszűrni azokat, akik vezetés közben nem arra figyelnek, hanem a mobiltelefont használják, hiszen általában mindenki számára egyértelmű jelei vannak: a sofőr túl lassan hajt, összevissza fékez, nem jelez, furcsán veszi be a kanyart – részletezte a rendőrtiszt.

Aggasztó szokásokra világít rá egy felmérés

Egy több mint 15 000 személy megkérdezésével a tavalyi év második felében készült közvélemény-kutatás eredményei is azt mutatják, hogy rendkívül sokan foglalkoznak vezetés közben olyasmivel, ami eltereli a figyelmüket az útról, a forgalomról. A felmérés eredményei szerint 10-ből 4 sofőrrel fordult már elő, hogy nem vett időben észre egy gyalogost, mivel nem figyelt kellőképpen a forgalomra. 2 sofőrből 1 ír üzeneteket a volánnál, 10-ből 6 pedig handsfree nélkül telefonál. Eközben 10-ből 4 autóvezető iszik kávét, 10-ből 5 eszik, van, akik nap mint nap. 10-ből 2 sofőr mondta azt, hogy belekukkant a közösségi médiába vezetés közben – nem túl nagy, alig 3 százalék azoknak az aránya, akik elismerték, hogy live-oztak már vezetés közben. Szintén 10-ből 2-t tesz ki azoknak a gépkocsivezetőknek az aránya, akik vezetés közben írják be a GPS-applikációba a célpontot. A sofőrök 50 százaléka mondta azt, hogy fel szokott mérgelődni a volánnál, 10-ből kettő vallotta be, hogy ez vele naponta előfordul.