Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint folytatja a közös kormányzást a balliberális koalíció

Krónika 2019. augusztus 12., 21:49

Marad a PSD–ALDE kormánykoalíció – jelentette be a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának hétfő esti ülését követően Viorica Dăncilă miniszterelnök.

Viorica Dăncilă leszögezte: alakulata nem fogad el ultimátumokat más politikai szervezetektől Fotó: Gov.ro

A PSD elnöke azt mondta: a közös kormányzás folytatásáról a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetőivel tartott megbeszélésen döntöttek.

„Elmondtam a kollégáimnak, hogy több találkozóra került sor a koalícióban, és úgy döntöttünk, hogy folytatjuk a PSD–ALDE-kormányzást. Ez egy fontos kormány, amelynek még sok tennivalója van, számos projektet kell még életbe ültetnie a románok javára, és amelynek a továbbiakban is biztosítania kell Románia stabilitását” – szögezte le Viorica Dăncilă.

A kormányfő-pártelnök hozzátette, a szociáldemokrata alakulat vezetőségi tagjainak többsége úgy határozott, hogy „nem célszerű” a Victor Ponta egykori kormányfő, a PSD volt elnöke vezette Pro România párt kooptálása a kormányban.

Mint ismeretes, a liberális ALDE-t vezető Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnök a bukaresti kormány összetételének és programjának megújítására szólította fel hétfőn Viorica Dăncilă miniszterelnököt. A kisebbik kormánypárt elnöke az infrastruktúra-fejlesztéstől elvont erőforrások miatt bírálta a kormány által hétfőn elfogadott költségvetés-kiigazítást. Tăriceanu szerint a kormány jelenlegi összetételében alkalmatlannak bizonyult a nagyszabású beruházások megvalósítására, ezért az állami intézmények reformjára, a kormányprogram megújítására és egy olyan kabinetre van szükség, amelynek tagjait hozzáértésük alapján választják ki.

Erre reagálva a PSD vezetőségi ülését követően Viorica Dăncilă közölte: a kormányátalakítás szóba jöhet, kormányátszervezésre azonban a következő időszakban biztosan nem kerül sor. A miniszterelnök egyúttal leszögezte: alakulata nem fogad el ultimátumokat más politikai szervezetektől.