Egymilliárd lejt elvon a tanügytől a bukaresti kormány a költségvetés-kiigazítás során

Krónika 2019. augusztus 12., 16:03

Pozitív költségvetés-kiigazítást fogad el hétfői ülésén a kormány – hangsúlyozta a kabinet ülésének elején Viorica Dăncilă miniszterelnök. A tanügyminisztériumtól elvonnak egymilliárd lejt.

Hétfői ülésén fogadja el a költségvetés-kiegészítést a Viorica Dăncilă vezette kabinet Fotó: Gov.ro

A miniszterelnök elmondta, az első olvasatban az előző kormányülésen tárgyalt költségvetés-kiigazítás pozitív irányú lesz, ennek révén biztosítani tudják a közalkalmazotti bérek, a nyugdíjak és minden szociális juttatás kifizetését, az intézmények jó működését és a kulcsfontosságú befektetések folytatását.

A kormányfő rámutatott, az egészségügyi minisztérium büdzséje nem változik az év elején megszabott összeghez képest.

Az alapokat az egészségügyi intézmények felszerelésére és felújítására, az országos programok folytatására, az árkedvezménnyel kiváltható gyógyszerek biztosítására, valamint az orvosok megemelt bérének kifizetésére fordítják. Viorica Dăncilă hozzátette, az oktatásra szánt alapok „továbbra is 42,4 százalékkal meghaladják a 2018-as évi szintet”. A hátrányos helyzetű családból származó iskolások továbbra is részesülni fognak a tanszervásárlási támogatásból, mintegy egymilliárd lejt azonban elvonnak az oktatási tárcától. „Elsősorban azért, mert nem sikerült időben előkészíteni a Megyek az iskolába elnevezésű programot” – magyarázta a szociáldemokrata kormányfő.

A miniszterelnök nyomatékosította, hogy az esetleges költségvetés-csökkentések egyetlen intézmény esetében sem érintik az európai uniós alapokból finanszírozott projekteket és beruházásokat. „Ahogyan az természetes, elvonunk összegeket olyan területekről, amelyek év végéig nem tudnák elkölteni a pénzt, és szétosztjuk azok között, ahol szükség van ezekre” – idézte a miniszterelnököt az Agerpres hírügynökség.

A kormányfő hozzátette, a költségvetés-kiigazítás nyomán támogatásokat utalnak ki az árvizek, földcsuszamlások és egyéb természeti katasztrófák okozta károk helyreállítására, ugyanakkor biztosítják a szükséges alapokat a helyi közösségek fejlesztését célzó befektetési projektek folytatásához.