A bukaresti törvényszék elutasította Dragnea óvását, jóváhagyta a PSD új vezetőségének bejegyzését

Hírösszefoglaló 2019. augusztus 09., 20:24

Jóváhagyta pénteken a bukaresti törvényszék a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) a pártstatútum módosítására és az új vezetőség bejegyzésére vonatkozó kérését. Másrészt a törvényszék elutasította a Liviu Dragnea volt PSD-elnök által benyújtott óvást.

Fotó: Pixabay.com

A PSD július elején kérelmezte a bukaresti törvényszéktől, hogy hagyja jóvá a párt június 29-ei kongresszusa nyomán a statútumban és a vezetőségben bekövetkezett változásokat. A kongresszus Viorica Dăncilát választotta meg a PSD elnökének.

A kéréssel kapcsolatban két kifogást nyújtottak be, az egyiket a börtönbüntetését töltő Liviu Dragnea.

A fővárosi sajtóban megjelent, az Agerpres által idézett információk szerint Dragnea kifogása a Teleorman megyei fiktív alkalmazások ügyéhez kötődik, amelyben a volt szociáldemokrata elnök három és fél év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Dragnea azzal érvel keresetében, hogy a bírák úgy döntöttek a két, fiktív módon alkalmazott személy ügyében, hogy csalás történt, emiatt a PSD Teleorman megyei szervezetének tevékenysége (ahol a valóságban a két személy dolgozott) törvénytelenül zajlott 2006 és 2012 között. Emiatt a szervezetet fel kellett volna oszlatni – vélekedik Dragnea.

A PSD volt elnöke szerint akár a PSD-t is fel lehetne oszlatni, mivel a június 29-ei kongresszuson a Teleorman megyei szervezet képviselői is szavaztak.

Codrin Ştefănescu, a PSD volt főtitkára az Antena 3 tv-csatornán kifejtette, Liviu Dragnea keresete nem a bosszú jele. A volt pártelnök Codrin Ştefănescu szerint úgy gondolta, ez az óvás hozzásegítheti ahhoz, hogy felülvizsgálják az ügyet, amelyben elítélték.