Megadóznák a borravalót: a cégek képviselői a munkaerő itthon tartását remélik az intézkedéstől

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. augusztus 09., 07:41

Egyetért a borravaló törvényesítésével és megadózásával a Krónika által megszólaltatott vállalkozó és gazdasági szakértő. Abban bíznak, ez enyhíti az ágazatban egyre égetőbb munkaerőhiányt, másrészt ösztönzi a dolgozókat, hogy jobban figyeljenek az ügyfelekre, s ezzel javul a szolgáltatás min

Motiváló borravaló. Az érintettek szerint jót tenne az ágazatnak az új adó Fotó: Pixabay.com

Romániában is adót vetnek ki a vendéglőkben és szállodákban hagyott borravalóra – a vendéglátóipari munkáltatók, az Országos Adóhatóság (ANAF), valamint a pénzügyminisztérium képviselői a héten megállapodtak a szabályozásról. Mint Eugen Teodorovici pénzügyminiszter elmondta,

augusztus végén egy sor adóügyi módosítási javaslattal fog előrukkolni, és köztük lesz a borravaló megadózása is.

Abbéli reményének adott hangot ugyanakkor, hogy az év végéig meg is születik a vonatkozó jogszabály. Arra a kérdésre, gondolkodnak-e az adó kiterjesztésén más gazdasági ágazatokra, mint például a szépségszalonok, így felelt: „ha az illető ágazat kéri, mi mint állam nyitottak vagyunk”.

„Az ágazat nagyon szeretné a borravaló szabályozását, mivel úgy gondolja, jótékony hatású lenne. Önkéntes gesztusra gondolunk, nem tennénk kötelezővé. A pénz pedig kerüljön azokhoz, akik a szolgáltatást végzik. Nagyon sok előnnyel járna mind a vendégek, az alkalmazottak, mind a román állam számára” – nyilatkozta a találkozó után Dragoş Anastasiu, a Románia Fejlődéséért Koalíció turizmusért felelős munkacsoportjának elnöke, aki maga is vendéglátóipari vállalkozó. Az ágazatban szintén érdekelt Dragoș Petrescu eközben arról beszélt: „fontos, hogy itthon tartsuk az alkalmazottakat, és ez az intézkedés segítene”.

Mennyi az annyi?

A vendéglátóipari munkáltatók által rég kért borravalóadó

a tárgyalások szerint 10 százalék lenne, és külön tételként megjelenne a számlán. Ez azt jelenti, hogy a vendég által fizetett borravaló 10 százalékát visszatartaná a munkáltató, és átutalná az adóhatóság számlájára, a többi 90 százalék pedig a pincért illetné meg, aki az összeget kapta.

A tervezett szabályozás ugyanakkor azt is előírná, hogy a bankkártyával fizetett borravalót pedig a munkáltatónak át kell utalnia annak a pincérnek, aki kiérdemelte.

A most érvényes szabályozások esetében, ha az adóhatóság ellenőrzi a vendéglőket és bárokat, fennáll annak a kockázata, hogy a pincérek által kapott borravalót fizetés jellegű jövedelemként értelmezzék, ami azt jelenti, hogy például a jövedelemadó mellett az összes járulékot is kellene fizetni az összeg után – érveltek már tavaly a borravaló megadóztatása mellett az ágazatban tevékenykedő munkáltatók.

Jöjjön a törvényes borravaló!

Egyetért a borravaló törvényesítésével és megadózásával a Krónika által megszólaltatott vállalkozó és gazdasági szakértő. Abban bíznak, ez enyhíti az ágazatban egyre égetőbb munkaerőhiányt, másrészt ösztönzi a dolgozókat, hogy jobban figyeljenek az ügyfelekre, s ezzel javul a szolgáltatás minősége.

„Jelenleg munkaerőhiánnyal küzd az ágazat, nincs, aki dolgozzon a szállodákban, az éttermekben, bárokban, a vállalkozók szorult helyzetben megadják – lehetőségükhöz mérten – a legnagyobb fizetést, de

ez sem teszi vonzóbbá a munkát, hiszen külföldön egy jó szakember a borravalóval együtt ennek a három-négyszeresét is megkeresi”

– fejtette ki kérdésünkre Daragus Attila vendéglátóipari vállalkozó, az ANTREC faluturisztikai egyesület Kovászna megyei elnöke.

Fotó: Barabás Ákos

Ráirányította a figyelmünket egyúttal arra is, hogy amióta egyre elterjedtebb a bankkártyás fizetés, sokan pedig üdülési csekkekkel fizetnek az éttermekben, látványosan visszaesett a borravaló: a vendégek kifizetik a számlát, de a pincér nem kap semmit.

Tetten érhető egy általános elégedetlenség, »pufogás«. Megszokták, hogy kapnak borravalót, most meg ez elmarad”

– részletezte a vállalkozó. Hozzátette, ennek következményeként kialakult egy nemtörődömség, ami viszont a vállalkozás kárára megy. „Nem mosolyognak, nem mennek szembe a vendéggel, nem sietnek oda az asztalához, nem húzzák ki a széket. Ha törvényesen kaphatnak borravalót, az talán segít, hogy jobban működjön az egész ágazat” – szögezte le Daragus Attila. Szerinte ugyanakkor ez az intézkedés mindenkinek jól jönne: a vállalkozónak, mert nagyobb eséllyel találna munkavállalót, aki megfelelő minőségű szolgáltatást nyújt; az alkalmazottnak, mert növekedne a bevétele; és a vendégnek, mert ha elégedett a szolgáltatással, törvényesen adhat borravalót.

Legyen opcionális

„A borravaló létjogosultságáról lehet vitatkozni, de értelmetlen, amíg vannak olyan szakmák, ahol ennek hagyománya van, és akkor már jobb, ha törvényes, és mértékkel megadózott” – szögezte le lapunknak Édler András. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke rámutatott, ez a gyakorlat abból indult, hogy ha a vendég elégedett volt a szolgáltatással, azt borravalóval megköszönte, aztán átalakult úgy, hogy ezekben az ágazatokban alacsonyabbak lettek a fizetések, mert a munkaadók belekalkulálták az esetleges borravalót is.

Ha már létezik a borravaló, nem baj, ha törvényes. Egyre többen fizetünk kártyával, és gondot okoz, hogy ilyen esetben, ha akarunk, sem tudunk adni borravalót”

– mondta Édler. Hangsúlyozta ugyanakkor: ő maga fontosnak tartja, hogy ez opcionális legyen, a vendég dönthesse el, hogy akar-e többet fizetni, és ha igen, mennyivel. „Nagyon sok országban a számlán automatikusan rajta van a szervízdíj, ami 10–15 százalék. Ezzel nem értek egyet, nem kellene ebbe a helyzetbe kerülnünk.

Dönthessem el én, adok-e borravalót és mennyit, ezután az kerüljön rá a számlára, hogy bankkártyával is ki tudjam fizetni”

– szögezte le a kamara elnöke.

Meglátása szerint amúgy a 10 százalékos adó is korrekt, erre azért van szükség, mert a „találékony” vállalkozók visszaélhetnének azzal, ha adózatlan jövedelem kerülhet a számlára. „Ha nem adóznák meg a borravalót, megtörténhet, hogy a számlán két lej a tojásrántotta és tíz lej a borravaló, hogy így tegyenek szert adómentes jövedelemre” – illusztrálta kijelentését Édler András.