Tarvágással kezdődött az újabb nagyváradi gigaberuházás

Pap Melinda 2019. augusztus 08., 17:34

Újabb nagyberuházás kezdődött Nagyváradon: a Baross-híd kibővítése és a közeli aluljáróépítés egy kisebb park felszámolását is megköveteli.

Fotó: Ilie Bolojan/Facebook

Közel 30 fa esik áldozatul a nagyváradi önkormányzat legújabb beruházásának, melytől a határ menti város gépkocsiforgalmának tehermentesítését remélik. A Dacia Continental szálló melletti kis parkot és a Gr. Bethlen György fasor (Alea Ștrandului) Bunyitay ligetig vezető szakaszán található fákat csütörtökön kezdték el tőből kivágni a közterület-fenntartó vállalat alkalmazottai, és a mészárlás a napokban is folytatódik.

A tarvágásra azért van szükség, mert a következő hónapokban többsávosra bővítik a közeli Baross (Dacia) -hidat, illetve aluljáróval kötik össze az akvapark felé vezető sétányt és a Széchenyi teret (Parcul Traian).

A Sztaroveszky (General Magheru) út alatt áthaladó aluljáróval épp a határ felé vezető forgalmat gyorsítanák fel, Kolozsvárról jövet ugyanis erre vezet az út a borsi határátkelőhöz.

Fotó: Ilie Bolojan/Facebook

A polgármesteri hivatal közleménye szerint az akvaparkhoz vezető sétány két oldalán található felnőtt fák kivágására azért van szükség, mivel az aluljáró építésével párhuzamosan az utat is kiszélesítik. A 26 fa kivágására megkapták a környezetvédelmi ügynökség engedélyét, hangsúlyozzák a városháza illetékesei.

A Baross-hídnak a jelenlegi kettőről menetirányonként háromsávosra való bővítése és az aluljáró-építés az elmúlt évek hídépítései mellett a nagyváradi önkormányzat egyik legnagyobb beruházása.

Az 1954-ben épült hidat utoljára 1997-ben korszerűsítették, műszaki állapota így nem megfelelő, nyilatkozta korábban Florin Birta alpolgármester.

Egy korábbi tanulmány szerint a hídon és sugárúton 50 ezer gépkocsi halad át naponta, ami szintén indokolja a korszerűsítést. A Baross-híd szélesítésével párhuzamosan az állomás felé haladó villamosvonal is külön sávot kap, így az akadozó gépkocsiforgalom a jövőben nem gátolja majd a szerelvények haladását, ami gyakran megtörténik a Körös-parti városban.

Az aluljáró megépítésére egy éve van a kivitelező Freyrom Rt-nek, mely korábban a Centenáriumi hidat is megalkotta. Az áfa nélkül 14,5 millió lejes beruházás a Regionális Operatív Program keretében valósul meg.