Közönségkedvenccé váltak a Teddy Queen-dalok – Interjú a gyergyószentmiklósi zenekar basszusgitárosával

Bede Laura 2019. augusztus 08., 14:20

Mindig az előző fellépések élményeiből kap energiát az újabb és újabb koncertekhez a gyergyószentmiklósi Teddy Queen. Beszélgetés Csóka Loránddal, az indie-alternatív rockzenét játszó együttes basszusgitárosával.

Végtelen szabadság. A Teddy Queen Minden a helyén című dala a Vibe fesztivál himnusza volt Fotó: Forrás: Teddy Queen

– Tusványos, EFOTT, Double Rise, Vibe – hogy csak néhány nagyobb fesztivált említsek, amelyeken felléptetek júliusban. Mennyire nehéz a nyári pörgésben folyamatosan a maximumot nyújtani?

– Igazából örülünk, hogy lehetőségünk nyílik ilyen sok helyszínen játszani annak ellenére, hogy néha fárasztó, később mindig jó élményként gondolunk vissza a koncertekre. Mindegyik fellépés más, és mindegyiken igyekszünk a maximumot hozni.

Mindig az előző produkciók élményeiből kapunk energiát az újabb és újabb koncertekhez.

– Az előadásmódotokat változtatjátok annak függvényében, hogy például diákokat, fiatalokat megszólító fesztiválon vagy időseket is megmozgató rendezvényen koncerteztek?

– A műsorunkban szereplő dalok nem igazán változnak nézőközönségtől függően, viszont nyilván más hangulatú tud lenni egy koncert, ahol időseknek vagy fiatalabbaknak játszunk, de az a jó, hogy minden közönség megtalálhatja a dalok között azokat, amelyek igazán megérintik. Mi is sokszor átvesszük a hangulatát a közönségnek, és igyekszünk mindig úgy játszani, hogy jó élménnyel gazdagítsuk a résztvevőket.

– Több alkalommal is felléptetek már előzenekarként nagyszámú közönség előtt. Mennyire támogatják, biztatják az úgynevezett befutott együttesek a feltörekvő formációkat?

– A véleményünk és tapasztalatunk alapján a „nagy” zenekarok igazán kedvesen fogadják az őket követő, úgynevezett zenei generációt. Nagyon hálásak vagyunk, amikor a kedvenceink előtt játszhatunk, általában nagyon jó hangulat alakul ki az együttesek között, és

igazán sokat ér nekünk néhány tanács olyan emberektől, akikre felnézünk, és tudjuk, hogy ők is túl vannak ezen az időszakon, tehát jó rálátásuk van a zenekari életre.

– Általában milyen a hangulat a színfalak mögött, a backstage-ben? Hogyan lazultok el, vagy épp készültök fel a koncertre?

– Jó hangulat szokott lenni a színfalak mögött, néha picit izgulunk, néha magabiztosabbak vagyunk, ha például visszatérő előadói vagyunk egy helynek vagy fesztiválnak. Mivel koncertezni jó érzés, és szerencsések vagyunk, hogy átadhatjuk gondolatainkat az embereknek, ezért mindannyian jókedvvel állunk színpadra.

Különösebb ceremóniánk nincs a koncertek előtt, csak igyekszünk magunkat és egymást feloldani maximálisan, hogy igazán átélhessük a produkciót.

Fotó: Facebook/Teddy Queen

– Július elején a hagyományos Teddy Queen-produkcióktól eltérő, a Prodigy idén elhunyt frontemberéhez címzett műsort mutattatok be Marosvásárhelyen. Hogyan fogadta a közönség?

– Sikerült elérnünk a várt hatást. A legtöbb ember döbbenten állt az első hangok hallatán, de szerencsére jól sejtettük, hogy a közönségünk ismeri ezeket a dallamokat, és az eddig két alkalommal eljátszott szett mindkétszer jól szerepelt.

Nagyon jó érzés ezt csinálni, hiszen azokat az embereket részesítjük különleges élményben, akik egész évben folyamatosan meglepnek bennünket hálájukkal vagy épp azzal, hogy már a hetedik Teddy Queen-koncertre jönnek el, és még mindig nagyon élvezik.

Jólesik nekünk, és ezt szeretnénk meghálálni, amennyire csak lehet.

– A Minden a helyén című dalotok a korábbiakkal összehasonlításban nagyobb népszerűségnek örvendett az idei Vibe fesztivál himnuszaként?

– A dal nagyobb figyelmet kapott, mivel a Vibe fesztivál segítségével sokkal több emberhez eljutott. Az eddigi koncertjeinken azt tapasztaltuk, hogy ez a szerzemény körülbelül ugyanolyan ismert, mint néhány híresebb zeneművünk.

Eszméletlen, hogy most már minden koncertünkön visszahalljuk a tömegtől a dalokat, nem gondoltuk volna, hogy ez ilyen hamar és ilyen intenzitással megtörténik velünk. Örülünk a helyzetnek, minden a helyén!

– Jelenleg dolgoztok valamilyen új dal vagy lemez kiadásán?

– Igen, az első nagylemezünk munkálataival foglalkozunk a hétköznapokban, van több új dalötletünk, és körülbelül a koncepció is összeállt a fejünkben, hogy miként fogjuk meglepni és megörvendeztetni idén a közönséget.

Jelenleg olyan dalkoncepciókat és témákat ragadtunk meg alkotás közben, amelyek a közönségünk számára is fontos ügyek és témák lehetnek, reménykedünk legalábbis, hogy így lesz.

– A nyár, illetve ősz folyamán hol találkozhat veletek a közönség?

– A következő hetekben találkozhatnak velünk a sugásfürdői SIC Feszten, a Temesvári Magyar Napokon, a Kolozsvári Magyar Napokon vagy akár a nagybányai Főtér Fesztiválon.