Caracali rémtettek: Arafat szerint nagyjából helyesen mérték be az 112-re érkező hívást – Elkészült a rendszerről szóló jelentés

Hírösszefoglaló 2019. augusztus 08., 10:10

A caracali ügyben az 112-es hívás nagy területen történő helymeghatározását helyesen végezték el – szögezte le szerda esti sajtóértekezletén Raed Arafat államtitkár, a sürgősségi hívásrendszerrel foglalkozó minisztériumközi bizottság elnöke.

Raed Arafat (ar hív felvétel) Fotó: GálnaZoltán

Az államtitkár szerint dolgoznak az AML (Advanced Mobile Location) típusú helymeghatározó rendszer életbe léptetésén, de megjegyezte, hogy ennek is megvannak a maga határai, például csak okostelefonok esetében működik, a régi készülékek lokalizációjára nem alkalmas.

Arra a kérdésre, hogy miért nem sikerült a caracali ügyben Alexandra Măceşanu hívását helyesen bemérni, Arafat az Agerpres szerint azt válaszolta, hogy „a helymeghatározás nagy területen helyes volt”, ő látta térképet,

a hívás helye a meghatározott terület szélén található.

{K1}

Arafat bejelentette: a minisztériumközi bizottság által összeállított, az 112-es rendszerre vonatozó, tizennégy rövid, közép- és hosszú távon életbe léptetendő intézkedést tartalmazó jelentést a miniszterelnök elé terjesztette.

A rövid távú intézkedések közé tartozik a lokalizációs rendszerre vonatkozó jogszabályi keret sürgős javítása, ez ügyben már elkészült a vonatkozó kormányrendelet tervezete – mondta Arafat a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

A tervezet kitér a feltőltőkártyák használatára, mert az első félévben a 112-es egységes segélyhívószámra beérkező visszaélésszerű álhívások 81 százaléka ilyen kártyáról történt, emiatt nem lehetett azonosítani a hívó felet. A tervezet szerint

ha a feltöltőkártyáról a 112-es számot hívták, a mobilszolgáltatónak kötelessége lesz felfedni a kártyatulajdonos identitását.

Az Arafat jelentésében javasolt további intézkedések a következők: együttműködési megállapodás megkötése a Google-lal, a végleges AML-típusú lokalizációs rendszer tesztelése és későbbi működtetése (határidő – 8 hónap), az infrastruktúra újrakonfigurálása a mobilszolgáltatók által a távközlésért felelős különleges hírszerző szolgálattal (STS) együttműködve, az STS által 2019 februárjában kifejlesztett 112-es applikáció népszerűsítése, hogy ezt minél többen letöltsék és hogy ez ideiglenes működjön és helyettesítse az AML rendszert, míg ez alkalmazásra kerül.

Külön figyelmet fordítanak az úgynevezett integrált diszpécserrendszer bevezetésére és a diszpécserek képzésére.

Első körben, európai uniós alapokból, Bukarestben és Marosvásárhelyen 650 diszpécsert képeznek ki a sürgősségi hívások fogadására. A képzésen részt vesznek a rendőrség képviselői is.

Az államtitkár további intézkedések között említette a katasztrófahelyzetben szükséges együttműködési procedúrák finomítását, illetve egyéb kiegészítő lokalizációs technológiák alkalmazását.

A hosszú távú intézkedések között az államtitkár megemlítette: az integrált diszpécserhálózat regionális szintű kiterjesztését, a diszpécserek folyamatos képzését, az összes szakosodott ügynökség integrálását a hálózatba, az 112-es rendszerre vonatkozó jogszabályok folyamatos harmonizációját az Európai Unió által elfogadott szabályokkal.