Ügyészség: nem erőszakolták meg a vérző galaci lányt, akit a rendőrök tétlenül bámultak

Balogh Levente 2019. augusztus 07., 16:37

Nem erőszakolták meg azt a 14 éves lányt, akinek az ügye azt követően vált országosan ismertté, hogy fölkerült az egyik közösségi oldalra egy videó, amelyen az látható, hogy vér borította lábszárral áll Galacon egy út szélén, miközben két rendőr nem hajlandó kiszállni az autójából, hogy segítsen ra

Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Traian Iancu, az ügyészség szóvivője elmondta, az előzetes vizsgálatok alapján nem történt bűncselekmény, így a lány partnerét sem vonják felelősségre. A szóvivő közölte, az ügyben házkutatást tartottak, kihallgatták az érintetteket és a tanúkat, és igazságügyi orvostani vizsgálatra is sor került.

Azt is elmondta, mi is történt tulajdonképpen. Mint kiderült, a lány, aki egy gyermekotthonban él, augusztus 3-án kimenőt kapott. Délután öt órakor unokatestvérével együtt találkozóra mentek a barátjával, aki, mint kiderült, szintén 14 éves, és már két hónapja vannak együtt. Hármasban fölmentek a lakásba, ahol a fiú és családja él, ott pedig kettesben félrevonultak az egyik szobába, ahol lefeküdtek egymással.

A bizonyítékok szerint egy szomszédos szobában ott volt a lány unokatestvére és a fiú egyik rokona is. A kihallgatások alapján eddig nem merült fel olyan bizonyíték, amely megalapozhatná a gyanút, hogy a nemi kapcsolat kényszerítés nyomán, vagy oly módon jött volna létre, hogy a lány nem tudott volna védekezni, vagy szándékát kifejezni”

– mondta az ügyész. A vizsgálat mindazonáltal folytatódik, mindkét fiatalt pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá, hogy kiderüljön, szellemi képességeik birtokában voltak-e az aktus idején.

A szóvivő leszögezte: a jelenlegi állás szerint nem lehet nemi erőszakról beszélni, a fiú ellen semmilyen büntetőintézkedés nem szükséges. A büntető törvénykönyv szerint ugyanis függetlenül attól, hogy 18 év alatti érintettről van szó, amennyiben a nemi kapcsolatot létesítő személyek közötti korkülönbség kevesebb három évnél, nincs szó bűncselekményről.

Korábban az ügyről ellentmondásos nyilatkozatok láttak napvilágot. A mentőasszisztens, aki a lányt kórházba szállítás közben ellátta, azt állítja: beszélgetésükből azt szűrte le, hogy a lányt megerőszakolták. A Galac megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóság igazgató-helyettese viszont közölte: a lány nekik azt mondta, hogy nincs szó erőszakról, a nemi aktusra közös beleegyezés nyomán került sor. Nyilatkozata miatt az intézmény igazgatója lemondatta.
A két rendőr ellen, akik nem voltak hajlandóak segíteni a lánynak, fegyelmi eljárás indult.