Tisztára mosták az egyenruhás „vendégelőadót” – Megúszta a Nemzeti Lovas Színház produkcióját megzavaró maksai rendőr

Szucher Ervin 2019. augusztus 07., 17:09

A Kovászna megyei rendőrség álláspontja szerint a Nemzeti Lovas Színház Kincsem című előadását megzavaró maksai rendőr etikailag és szakmailag sem követett el olyan vétséget, amelyért felelősségre lehet vonni.

Még szerencse. Az erős fények miatt a színészek semmit sem érzékeltek az incidensből Fotó: Nemzeti Lovas Színház

Miután a Kovászna megyei rendőrség egy hónappal korábban elnézést kért a maksai rendőrfőnök botrányos viselkedéséért, a hatóság utólag tisztára mosta beosztottját, aki június 29-én megzavarta a Székely Vágta rendezvénysorozat szombat esti fénypontjának számító Kincsem című produkciót.

Amint beszámoltunk róla, a maksai Óriáspince-tetőn tartott előadás vége felé a rend őre a CV 082-es számú szolgálati Daciájával behajtott a nézőteret az óriás színpadként szolgáló lóversenypályától elválasztó sávra. Mivel autója és a szervezőkkel folytatott hangos vitája alaposan megzavarta a Nemzeti Lovas Színház előadását, a közönség egy része felhördült, fütyülni és hurrogni kezdte a karhatalmit és fiatal kolléganőjét.

Amikor bő tízperces „vendégszereplés” után távozni készült, a fősátor mellett álló tömegből valaki bekiáltotta, hogy „érzéstelenek vagytok”. Ekkor a maksai rendőr megfordult, és hangosan megfenyegette a bosszús nézőt. „Vezi, că mă întorc după tine!”, azaz vigyázz, mert visszajövök érted – kiáltotta, majd beült az autójába, és gyorsan elhajtott.

{K1}

Előadás után az egyik szervező elmondta, hogy a szolgálati kocsijával a nézőtér elé beálló maksai rendőrfőnök azt követelte tőle, hogy szakítsa félbe az előadást, és a hangosbemondóba jelentesse be, hogy egy szabálytalanul parkoló autó akadályozza a forgalmat. A szervezők nem tartották indokoltnak az előadás megszakítását, annál is inkább, mivel alig több mint tíz perc maradt hátra. A nagyszabású zenés-lovas előadást leszerződtető cég névtelenséget kérő illetékese annyit mondott lapunknak, hogy életében nem volt része hasonló „élményben”.

„Az már előfordult, hogy a település napjain elvesztődött egy gyermek, és a csendőrség arra kért, hogy koncert alatt, két zeneszám között a műsorvezető ezt mondja be. De olyat még nem láttam, hogy egy ügyetlenül parkoló személyért egy színházi produkció félbeszakítását követelje a rendőr” – fejtette ki a Krónikának a szervező. Mint hozzátette,

még tiszta szerencse, hogy az erős fények miatt a színészek nem érzékeltek semmit az incidensből.

Lapunk az előadás másnapján felhívta a Kovászna megyei rendőrséget, és magyarázatot kért a rendőr 1989 előtti időket idéző viselkedésére. Petre Anghelescu rendőrfőbiztos, miután leellenőrizte a történteket, az intézmény nevében elnézést kért az esetért, és elmondta, hogy semmi nem teszi indokolttá az efféle viselkedést. A megyei rendőrség illetékese akkor belső vizsgálatot helyezett kilátásba. Ennek eredményeként Liviu Pampu-Romanescu megyei parancsnok és a belső vizsgálatokkal foglalkozó iroda vezetője, Mihaiela Niţu átiratban közölte, hogy

a rendőrök statútumára vonatkozó, 2002/360-as számú törvény értelmében nem találták vétkesnek beosztottjukat.

A levél aláírói ugyanakkor abbéli reményüknek adtak hangot, hogy a történtek nem befolyásolják negatívan a román rendőrség megítélését.