Modern traktorhoz képzés is kell: a cégek kérésére mezőgépész-oktatás indul Kovászna megyében

Bíró Blanka 2019. augusztus 08., 09:56

Az agrárszektorban vállalkozók kérésére indul akkreditált traktoristaképzés Kovászna megyében. A szak tulajdonképpen mezőgépészetet jelent, hiszen nemcsak a traktort kell már vezetni, hanem a legújabb mezőgazdasági technológiát is alkalmazni kell.

Nem csak vezetik. Minél korszerűbb egy traktor, annál nagyobb szakértelem szükséges Fotó: Radu Tuta/Agerpres

Traktoristáknak, avagy mezőgépészeknek szervez törvényesen elismert felnőttképző tanfolyamot a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság. Mint Könczei Csaba igazgató a Krónika érdeklődésére elmondta,

a termelők, az agráriumban vállalkozók jelezték, hogy hiány van képzett szakemberekben, szükség lenne oktatásra, ezért elindították a folyamatot, és júliusban a munkaügyi, valamint az oktatási minisztériumtól megkapták az akkreditálást.

A mesterségek jegyzékében ugyan valóban a traktorista megnevezés szerepel, ám ez valójában mezőgépészt jelent, aki nemcsak a traktort vezeti, hanem alkalmazza a korszerű technológiát az ágazatban – mutatott rá Könczei Csaba.

Hangsúlyozta, jelenleg a régi mezőgépészek dolgoznak, akik munka közben tanulták meg a korszerű gépek kezelését, de nagyon sokan teljesen autodidakta módon sajátították el az alapokat.
„Elmennek napszámosnak dolgozni a földekre, aki ügyes és bátor, egy idő után már felül a traktorra, megtanulja az alapokat, ám szükség van a továbbképzésükre, hogy tudják, mire figyeljenek a technológiai folyamatok során” – részletezte az igazgató.

A 360 órás tanfolyamra augusztus végén lehet iratkozni, feltétel a kötelező tíz osztály elvégzése.

A képzés során a gyakorlati tudnivalókra fektetik a hangsúlyt, agrárgépészmérnök, agrármérnök és állattenyésztő mérnök tart majd előadást, pontosan elmagyarázzák, mit tudnak a korszerű gépek, hogyan kell beállítani őket, a folyamatok során mire figyeljenek. Külön kitérnek a talajelőkészítés, vetés, növényvédelem, betakarítás folyamataira, valamint a gépek, berendezések karbantartására.

Könczei Csaba kiemelte, Székelyföldön is nagy lépésekben fejlődik az agrárium, hamarosan elterjed a precíziós, digitalizált mezőgazdaság. „Egyre többen pályáznak, a projektek pedig korszerű gépek, technológiák bevezetését jelentik, ezek használatát meg kell tanulni.

Jól képzett, középfokú végzettséggel rendelkező szakemberekre van szükség, akik a gyakorlatban alkalmazzák a technológiát, hiszen ma egy korszerű traktorban többek között olyan műszerek vannak, melyek négyzetméterre kiszámolják és adagolják a növényvédőket, a műtrágyát”

– ecsetelte a szakember.