Nem borul fel a védőoltási rend: szakemberek szerint javult a vakcinaellátás, hónap végére ígérik a hiány orvoslását

Bíró Blanka 2019. augusztus 07., 11:15

Minisztériumi ígéretek szerint augusztus végéig a hatévesek is megkapják a négykomponensű védőoltást, így valamennyi korosztály időben megkaphatja a kötelező vakcinákat. A választható oltóanyagok esetében jó előre jelezni kell az igényt a háziorvosnak.

Fotó: 123RF

Bár továbbra sem folyamatos az oltóanyag-ellátás, az oltási rendet tartani tudják, az elmúlt évekhez képest idén jobb a helyzet – vélik a lapunk által megszólaltatott szakemberek.

A kötelező oltásokat, ha néhány hónapos késéssel is, de valamennyi gyerek megkapja abban az évben, amikor az oltásnaptár szerint esedékes.

A választható vakcinák – például az influenza elleni vagy a méhnyakrák elleni védőoltások – esetében arra kérik az érintetteket, időben jelezzék igényüket, hogy annak függvényében rendeljenek ingyenes adagokat.

Egyelőre hiánycikk a négykomponensű oltás

Kovászna megyében két hónapja hiányzik a hatéveseknek járó, négykomponensű védőoltás. A szülők egy része azért aggódott, hogyha nem kapják meg időben a kötelező vakcinát, nem fogadják a gyereküket az iskolában. Igyártó Gabriella, a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szóvivője lapunknak elmondta,

értesítették őket az egészségügyi minisztériumtól, hogy augusztus 25-ig megkapják a hatéves gyerekek úgynevezett emlékeztető oltására a szükséges dózisokat,

Háromszéknek több mint 1800 adag jut. Hangsúlyozta, a tanintézetek nem kérik számon az oltást, ha a vakcinahiány országos méretű, de ezzel együtt iskolakezdésig minden gyereket immunizálni tudnak. Seres Lucia, a háromszéki háziorvosok szövetségének elnöke megerősítette, hogy két hónapig hiánycikk volt a hat­éveseknek járó tetravalens vakcina, de ha augusztus végén megkapják, tartani tudják az oltásnaptárt. A többi korosztály – így az egy év alattiak és a 14 évesek is – a grafikon szerint időben megkapta az oltásokat, erre az elmúlt években ritkán volt példa, szögezte le az orvos.

Kérni kell a választható oltásokat

Szakemberek arra kérik azokat, akik igényt tartanak az opcionális ingyenes oltásokra, jelezzék szándékukat a háziorvosuknak. Igyártó Gabriella elmondta, hamarosan, még augusztus folyamán begyűjtik a háziorvosoktól az adatokat, hogy mennyi influenza elleni vakcinára lesz szükség.

Mi az igények alapján rendelünk a minisztériumtól. Ilyenkor ez senkit sem érdekel, aztán decemberben felébrednek, hogy nincs elég oltóanyag. Ezért kérünk mindenkit, hogy időben jelezze a háziorvosnál, ha igényt tart az influenza elleni ingyenes oltásra”

– részletezte a szóvivő.

Hasonló a helyzet a méhnyakrák­oltással is, bár ez esetben még nem tudják, mikor szerzi be az egészségügyi minisztérium a szükséges dózisokat. Júniusban újra ellenőrizték azokat a kéréseket, melyeket 2017–2018-ban nyújtottak be a 11–14 év közötti kislányok szülei. Erre azért volt szükség, mert a kérést benyújtók egy része időközben megvásárolta a közel kétezer lejbe kerülő vakcinát, vagy meggondolta magát. Sok szülő aggódik, hogy amíg a minisztérium beszerzi a HPV-védőoltást, addig a kislánya betölti a 14. életévét, azaz a célcsoporton kívül esik. Igyártó Gabriella eloszlatta a aggályokat: hangsúlyozta,

a gyerek életkorát a kérés leadásának pillanatában vizsgálják, így a célszemély akkor is megkapja, ha már betöltötte a 14. évet.

A szóvivő emlékeztetett, 2008-ban kudarccal végződött a HPV elleni oltáskampány. Akkor már felnőtt nőknek is felajánlották a vakcinát, és mégsem tudták elhasználni a meglevő adagokat, ezért a minisztérium ma már sokkal óvatosabb, alaposan tájékozódik, mielőtt vásárol. Seres Lucia elmondta, folyamatosan tájékoztatják a pácienseiket, és arra kérik őket, hogy jelezzék, ha opcionális oltásokra tartanak igényt.