Kerékpársporttal a térség népszerűsítéséért – Interjú Csíki Andrással, a szerdán rajtoló székelyföldi körverseny főbírójával

Józsa Csongor 2019. augusztus 07., 10:49

Az első lépéseknél ott volt, alaposan kiveszi részét a szervezésből. Ismeri a sportág csínját-bínját. Csíki András Székelyföld Kerékpáros Körversenyének versenybírója. Beszélgetésünk során kifejti, melyik volt számára a legsikeresebb évad, illetve a szintlépést szorgalmazza.

Csíki András versenyigazgató az összes kiírásnál ott volt. Idén is ő a főbíró Fotó: Gábos Albin

– A tizenharmadik körverseny lesz az idei a sorban. Hogyan emlékezik vissza az elsőkre?

– Az ötlet Ráduly Róberttől és Novák Edétől érkezett, egy beszélgetés során fogalmazódott meg. Ők kerestek meg, számítottak az első perctől az én jó szervezőkészségemre. Persze az első megmérettetéseken kevesebb csapat volt, aztán ahogy bekerült a nemzetközi szakszövetség sportnaptárába, úgy duzzadt a mezőny. Ez a tizenkettedik idény, hogy ott vagyunk az UCI-naptárban 2.2-es besorolással. Az én véleményem az, hogy

szintet kellene lépnünk, de ezzel nem mindenki ért egyet. Mivel nem az én szavam a legfontosabb, egyelőre ez a szorzója Székelyföld Kerékpáros Körversenyének.

– Mi lenne az előnye, illetve hátránya ennek a lépésnek?

– Bár laikus számára nem mond semmit, de a szintlépés, hogy 2.1-es lenne a verseny, az egyben azt jelentené, hogy kiesnek a klubcsapatok. Ezzel szemben viszont bejönnek a kontinentális klubok, amelyek már teljesen más magasságot képviselnek. Nekem, versenybírónak könnyebb lenne, mert nem találkoznánk olyan esettel, hogy eljött az élboly, rá mintegy félórára jön a következő kerékpáros. Vannak ennek anyagi vonzatai, nagyobb pénzdíjazással kellene számolni. A terepviszonyok adottak ahhoz, hogy ilyen szintű körversenyt rendezzük, csak egy döntés kell hozzá.

– Ha nem is sokat, de évről évre változik a térkép. Be- és kikerülnek települések, nagyrészt Hargita és Kovászna megyéket érinti a kör. Melyik kiadás volt eddig a legsikeresebb?

– Minden évben másképp húztuk a térképet. Jómagam az eddigi csúcsnak a 2009-es versenyt tartom. Az az évad volt, amikor sikerült az akkor még sugárzó Sportklub tévétársasággal megállapodni, Romániában, Szerbiában és Magyarországon is közvetítették a megmérettetést. Amolyan csúsztatott élő adás volt, a helikopterből és a motorkerékpárokról filmeztek, olyan fél óra eltéréssel pedig ez már képernyőre is került.

Ez óriási nagy reklám volt Székelyföldnek.

Persze ezt jobban is lehetne csinálni, a lényeg az, hogy a székelyföldi települések vezetői, tanácsai összefognak a sport terén, sőt hozzáteszem, az egyetlen sportág a kerékpározás, amiben ezt megteszik.

Lehetne szélesíteni, bővíteni, például Székelyudvarhelyen is lehetne egy időmérő etap vagy egy prológ, ami látványosság szempontjából remek. Ahogy a Hargita Rali befutott, ebben is van potenciál. Azért dolgozunk, hogy ne szakadjon meg a verseny. A csapatok szeretik itt, szívesen térnek vissza. A mezőny egyharmada stabil visszajáró. Idén már egy lengyel csapat is benevezett, onnan eddig nem jöttek, mert ebben az időpontban rendezték az ottani körversenyt is.

Két megyét, Kovásznát és Hargitát érintik a kerékpározók a tizenharmadik körverseny alatt Fotó: Halmágyi Zsolt

– Az egyik fő célját említette, éspedig Székelyföld népszerűsítését.

– Két szempontot mindig szem előtt tartottunk. Ez az egyik. A 2009-es felvételeken Székelyföldről a legszebb képkockák készültek, minden egyes település híressége, amiről azonosítható, ott volt a képernyőn. Nagyon sikeres volt az az esztendő, igaz, meg is volt az ára.

Elmondhatom, hogy többe került a helikopteres közvetítés, mint a szervezési költségek.

Meggyőződésem, hogy ennél jobb turisztikai csalogató nem szükséges. Mindig úgy alakítjuk, hogy a térség legfontosabb városain áthaladjunk. A másikat is említettem már, sikerült összehozni azokat a székelyföldi településeket, amelyek számítanak. Itt most Hargita és Kovászna megyéről beszélek. Volt egy próbálkozás, hogy átvittük az egyik szakaszt Nyárádszeredába, mert Maros megyét is bekapcsoltuk volna az elképzelések alapján. Remélem, hogy idővel megoldódik, kiszélesedik, hogy a három megye stabilan szerepeljen.

– A tizenkét év alatt a versenyeken történhetett egy s más. Van, amit kiemelne?

– Nem igazán vagyok ezeknek a tulajdonában, mert mindig lótok-futok, nem pedig sztorizgatok. A versenyigazgatónak a rendezvény megszervezése, balesetmentes lebonyolítása a feladatköre. A biztonságos kerékpározás a lényeg, aztán jön a díjazás, a költöztetés. Ez nagyon lefoglal. Persze, voltak ilyen-olyan esetek, de úgy vagyok vele, hogy a bukásokról, az esésekről nem szeretek beszélni.

Három nap alatt négy szakaszt, összesen 533 kilométert teljesít a több mint száz sportoló Fotó: Halmágyi Zsolt

– A szervezői feladatkör mennyire nehéz?

– Nem a szervezőmunka a nehéz, hanem a pontos egyeztetés. Nagyon sok szervvel kell együtt dolgozni. Van, amikor utcákra lebontva kérik, hogy merre halad a mezőny. Figyelembe kell venni, hogy szakaszonként mekkora a forgalom terheltsége. Vannak utak, amelyekre a rendőrség nem szívesen ad engedélyt, értem itt az európai utakat.

Megvallom, az engedélyek beszerzése mindig macerás, lehet, azért, mert a hivatalos szervek nem szeretik a verseny nevét…

– Az évek során mennyire érett meg Székelyföld erre a körversenyre?

– Helye van itt ennek a megmérettetésnek. Még egyszer, én szeretném, ha szintet lépnénk és 2.1-es lenne a szorzó. Nem csupán jobb versenyt látnánk, hanem a szervezők dolga is könnyebb volna.

13. Székelyföldi Kerékpáros Körverseny

Augusztus 7., 18.00, prológ:
 Sepsiszentgyörgy utcáin (5,3 km).
Augusztus 8., 11.00, első szakasz: Sepsiszentgyörgy – Kovászna – Kézdivásárhely – Tusnád – Barót – Sepsiszentgyögy (197,33 km).
Augusztus 9., 11.00, második szakasz: Csíkszereda – Gyergyószentmiklós – Parajd –Székelyudvarhely – Csíkszereda (198,44 km).
Augusztus 10., harmadik szakasz, első rész (10.00): Csíkszentkirály – Szentimrei Büdösfürdő – időmérő (10 km). Második rész (17.00): Csíkszereda – Csíkrákos – Szépvíz
– Csíkszereda – Csíkszentimre – Tusnád – Csíkbánkfalva – Csíkszentlélek – Csíkszereda – Csíkszereda utcáin (122 km).

Az Erdély TV a sepsiszentgyörgyi prológot szerdán 18 órától élőben közvetíti, a napi összefoglalókkal pedig 22 órától jelentkezik. Pár szakaszt élőben közvetítenek majd Youtube-on, ez amolyan tesztelése lesz a rendszernek. A rendezvény költségvetése mintegy 65 ezer, összdíjazása 12 ezer euró.
Interjúnk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot augusztus 6-án.