Craiovai futballbotrány: a Krónikának nyilatkozó Balaj támogatja az oltyánok fellebbezését, Csank szerint enyhe a büntetés

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2019. augusztus 07., 10:19

Román és magyar szakembert reagáltattunk a Craiova–Honvéd labdarúgó-Európa Liga-selejtezőn történt incidensekre és az európai szakszövetség büntetésére.

Arnold Hunter északír játékvezető összeesett a bedobálások közben, hosszú perceken keresztül ápolták, majd átadta a sípot a tartalékbírónak Fotó: Facebook/Budapest Honvéd FC

Mint ismeretes, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága 60 ezer euróra bírságolta a Craiovai Univesitatea futballklubját, és három hazai pályás mérkőzését zárt kapuk mögött kell megrendeznie, amiért

a múlt heti, Honvéd elleni hazai találkozóján szurkolóik hanggránátot robbantottak a pályán a játékvezető mellett, akit egy bedobott öngyújtó is fejbe ütött.

Az oltyánok által büntetőkkel megnyert találkozó végeredményét ugyanakkor nem módosították az óvást benyújtó kispestiek kérésére, ezért a fellebbezés elbírálásáig a romániai alakulat számít továbbjutónak az Európa Liga második selejtezőköréből. A hétfő este nyilvánosságra hozott fegyelmi ítéletet ugyanis mindkét fél megtámadta: a magyarországiak továbbra is a Craiova kizárására törekszenek, miközben a „vétkes” házigazda a büntetés enyhítését, illetve felfüggesztését szeretné kiharcolni a nemzetközi kupasorozat harmadik kvalifikációs körében esedékes csütörtöki, Athéni AEK elleni összecsapás előtt.

{K1}

„Öngyújtóügy” újratöltve

Érdekesség, hogy a romániai labdarúgásnak már van egy hírhedt és emlékezetes „öngyújtóügye”, amely a Honvéd számára precedensként is szolgálhat, mert

2008-ban az ominózus Rapid–Steaua derbin 1-0-s hazai vezetésnél a második félidőben egy bedobott öngyújtó eltalálta Alexandru Deaconu játékvezetőt, aki emiatt lefújta a meccset, és a házigazdák a zöldasztalnál 3-0-ra elveszítették a bajnoki címért folytatott harcban nagy jelentőséggel bíró rangadót.

A döntés heves vitákat szült, és miközben többeket felháborított – mert a rivális szándékos szabotázsára gyanakodtak –, a sípmester kitüntetésben részesült. Azóta amúgy az itthoni sporteseményekkor több helyen is elkobozzák az öngyújtókat a beléptetéskor, mint ahogyan más olyan tárgyat is, amelyről úgy ítélik meg, hogy azt bedobhatják a lelátóról.

Európa más helyszínein is voltak olyan esetek, amikor a bírót érte a sérülés, így például amikor az AS Roma–Kijevi Dinamo Bajnokok Ligája összecsapáson egy pénz­érme fejen találta a sípmestert, az az ukránok 1-0-s vezetésénél leállította a találkozót, az UEFA pedig 3-0-ra írta azt a kijeviek javára. Hasonlóképp a 2008-as dán–svéd Eb-selejtezőt is egy szurkoló „döntötte el”, mert miután beszaladt a pályára, és megütötte a svédeknek büntetőt ítélő játékvezetőt, a találkozót lefújták, és a svédek 3-0-ra megnyerték a zöldasztalnál.

Ez nem egzakt tudomány, helyzete válogatja”

– mondta viszont a Krónikának Cristian Balaj korábbi nemzetközi futballbíró, amikor az UEFA fegyelmi bizottságának alapfokú ítéletéről kérdeztük. A szakember szerint természetes, hogy szankcionálták a klubot, ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy egy-két „felelőtlen” személy miatt a teljes szurkolói tábor és a klub szenved. „Jogukban áll fellebbezni, és én ajánlanám is nekik, hogy tegyék meg” – fűzte hozzá.

A játékvezetői döntés kapcsán kiemelte:

a szabályzat továbbra is a bíró belátására bízza, hogy lefújja vagy sem a mérkőzést, ezt pedig több tényező befolyásolhatja.

„A Rapid–Steaua rangadón már a játékvezetőt eltaláló öngyújtó előtt is voltak rendbontások a szurkolók részéről, a bíró meg is állította a meccset, és a hangosbemondón mintegy ultimátumként figyelmeztették is az ultrákat, hogy mi történhet” – mutatott rá Balaj a különbségre.

Szolidaritás a sportszerűtlenségért

Csank János ugyanakkor enyhének tartja a Craiovára kiszabott büntetést.

Nem azért, mert román csapat, hanem mert annyira durva, sportszerűtlen volt az, ami történt”

– mondta lapunknak a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya. Edzőként és játékosként is élt már át hasonló helyzeteket, de tapasztalata szerint eddig a zöldasztalnál rendre eltiltással büntették a vétkes felet. „Ez a futball jövőjét befolyásolja. A bekiabálások nem zavarnak, de a bedobálás, a megfélemlítés igen. Példát kellett volna statuálni, és nem azért mondom, mert romániai csapatról van szó” – vélekedett. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy szerinte a játékosok másképp élték meg a pályán, ő legalábbis nem ijedt volna meg, de ettől függetlenül tény, hogy bármelyiküket megsebesíthette volna egy bedobált tárgy vagy pirotechnikai eszköz.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke is támogatja a Honvéd fellebbezését, mert őt is megdöbbentették a meccsen történtek. Közleményében felhívta a figyelmet, hogy az UEFA fegyelmi testületeinek „a döntéseket mindennemű befolyásolástól függetlenül, az érvényben levő szabályoknak megfelelően kell meghozniuk”, az ítéletet tudomásul veszi, de hasonló helyzetben az MLSZ is a Honvédhoz hasonlóan járna el az ügyben.

Az UEFA által elrendelt zárt kapuk ellenére közönséget toboroz a Craiova

Az európai szövetség (UEFA) által elrendelt zárt kapus mérkőzésrendezés ellenére közönséget toboroz a Craiova az AEK Athén elleni csütörtöki El-selejtezőre – közölte kedden a Mediafax hírügynökség. Az MTI által idézett híradás szerint az Universitatea Craiova az UEFA szabályzatának arra a bekezdésére hivatkozva látott neki a nézők toborzásának, hogy a zárt kapus mérkőzések nézőterén „megfelelő felügyelet mellett” ott ülhetnek futballiskolák és -akadémiák 14 év alatti növendékei, akik számára ingyenes belépést kell biztosítani. Ennek megfelelően az egész régióban elkezdődött a 14 év alatti nézők és kísérőik toborzása, akiktől azt várják, hogy biztatják majd a csapatot.
Amint a Mediafax hírügynökség megemlítette: Romániában a Bukaresti Rapid, Törökországban pedig a Fenerbahce nemzetközi mérkőzésén fordult már elő, hogy gyermekek és nők népesítették be a lelátókat olyan mérkőzésen, amelyet az UEFA által kirótt büntetés miatt nézők nélkül kellett lejátszani. Az UEFA szabályzata szerint a vendégcsapat 200 szurkolóját is be kell engedni a lelátókra.