Még Havasi Balázs világhírű művésztől is féltik a váradi csodazongorát

Pap Melinda 2019. augusztus 06., 17:37

Bukarestből kell hangszert hozatni Havasi Balázs világhírű zongoraművész, zeneszerző nagyszabású nagyváradi koncertjére, miután a Nagyváradi Filharmónia még neki sem hajlandó kölcsönadni saját Bösendorfer zongoráját. Egyesek politikai okokat sejtenek az elutasítás mögött.

Fotó: Facebook / Havasi

Hiába világhírű művész, még Havasi Balázs sem használhatja a Nagyváradi Filharmónia csodazongoráját, az intézmény elutasító döntése mögött egyesek politikai okokat sejtenek. A neves magyarországi zongorista, zeneszerző Havasi Symphonic címmel augusztus 21-én ad nagyszabású koncertet a nagyváradi Szent László téren, de a hatalmas érdeklődésre számot tartó eseményre végül Bukarestből kell hangszert hozatni. Pedig helyben is akadna megfelelő minőségű zongora:

a Nagyváradi Filharmónia évek óta rendelkezik egy Bösendorfer 290 Imperial zongorával és a 180 ezer euróra értékelt hangszer a neves zenész szerint is alkalmas a feladatra,

állítják a szervezők. Mihai Jurca, az eseményt szervező nagyváradi turisztikai egyesület vezetője szerint az egyetlen akadály, hogy a nagyváradi kulturális intézmény vezetősége elutasította kérésüket, hiába ajánlottak fel bérleti díjat a hangszerért, és kárpótlást a szállítással járó veszélyek miatt.

Jurca a Bihon.ro hírportálnak úgy nyilatkozott, a filharmónia vezetőségének elutasító válasza azért is érthetetlen számukra, mivel a hangszert alig pár száz méterre, az intézmény Moszkva utcai székhelyétől a Szent László téri színpadra kellene elszállítani.

A negatív válasz után végül az önkormányzat fennhatósága alá tartozó turisztikai egyesület kénytelen Bukarestből hangszert hozatni Havasi Balázsnak, a fővárosi Steinway D-274 zongoráért több mint 3000 eurós bérleti díjat fizetnek.

Nem mozdítják

Nem személyes érdekek miatt utasították el a Havasi-koncert szervezőinek kérését és nem egyedi esetről van szó, állítja Meleg Vilmos színművész. A Nagyváradi Filharmónia igazgatója a Krónika kérdésére elmondta: az értékes hangszer 13 év után tavaly esett át szakmai ellenőrzésen, javításon, és a szakemberek javasolták azt, hogy ne mozdítsák el az intézmény koncertterméből, az Enescu-Bartók-teremből. „Egész jó állapotban van még, most javították meg, ami hibádzott, és

abban maradtunk, hogy nem lehet használni más eseményen, csak olyanon, ami a filharmóniában zajlik. Nem változtathat légteret”

- indokolta a döntést lapunknak az igazgató. Mint mondta, a hangszer nem arra hivatott, hogy szállítsák, koncertzongoráról van szó, amelynek teremben kell lennie. „Nem tesz jót neki a szállítás, amióta megvan, nem is volt rá eset, hogy elvitték volna. Richard Clyderman is kérte, és nem tudtuk kölcsönadni” - példálózott Meleg Vilmos. Hozzátette, az intézmény vezetősége döntött úgy, hogy nem adható kölcsön a hangszer, és ehhez tartják magukat évtizedek óta. „Ez nem személyes döntés és nem erre az esetre szól, hanem általános” - hangsúlyozta az igazgató.

Havasi Balázsnak váradi koncertjén nélkülöznie kell a Bösendorfer cég máshol jól bevált zongoráját Fotó: Facebook / Havasi

Meleg Vilmos számára az nem érthető, hogy a szervezők miért ragaszkodnak a filharmónia Bösendorferjéhez, amikor magának a cégnek van temesvári kirendeltsége, ahonnan szállítható zongorát is lehet bérelni. „Nagyváradon is van erre lehetőség akár, de ők a miénket akarták valamiért. Ezt a zongorát azonban nem adhatjuk sem most, sem máskor.

A terembe szívesen látjuk Havasit, mást is, de kivinni szabadtérre nem adjuk”

- összegzett. Meleg Vilmos ezzel a helyi román sajtóban megjelent vádakra reagált, miszerint a váradi önkormányzattal évek óta viszályban álló Bihar megyei tanács fennhatósága alá tartozó intézmény politikai okokból tagadta meg a hangszerkölcsönzést.

Meleg Vilmos (balra) az RMDSZ egy korábbi nagyváradi sajtótájékoztatóján Fotó: Facebook / Nagyváradi RMDSZ

Az Ilie Bolojan polgármester és Pásztor Sándor megyeelnök közötti viszály a magyar rendezvényekre is kiterjed, az RMDSZ – melynek Meleg Vilmos a váradi elnöke – már több, Bolojanék által szervezett  magyar rendezvénynek is megpróbált keresztbe tenni. Ezeket ugyanis többnyire a Szent László Napokkal közösen szervezik Bolojanék, melynek főszervezője, Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó egyben a szövetség ellenfelének, az Erdélyi Magyar Néppártnak az alelnöke is.

Rég elfogytak a jegyek

Havasi Balázs nagyváradi koncertje iránt amúgy óriási az érdeklődés, a Szent László tér körülkerített részén tartandó eseményre eddig minden jegy elkelt, elhelyezkedés függvényében 25, 50, 70 vagy 100 lejért. De a további igény miatt

nem kizárt, hogy pár száz ülőhellyel megnövelik a jelenleg 2300-as nézőteret, és újabb jegyeket bocsájtanak eladásra.

A várhatóan kétórás koncertet augusztus 21-én 20.30 órától tartják. Az esemény – mint beszámoltunk - egy közel egyhetes magyar rendezvénysorozat csúcspontja, melyet a Debreceni Virágkarnevál 50. kiadása alkalmából szervez a nagyváradi önkormányzat. Augusztus 21-én a bihari megyeszékhelyen is megtekinthető lesz öt debreceni virágkocsi, és hétvégén tartják a Magyar Kultúra Napjait is. A várbeli esemény célja felmutatni a nagyváradi magyar közösség értékeit, a többségi lakosság körében is népszerűsíteni gasztronómiáját, hagyományait.