Egyre népszerűbb a Partiumi Keresztény Egyetem, szeptemberben is várják a felvételizőket Nagyváradon

Bálint Eszter 2019. augusztus 07., 13:24

Nagyobb érdeklődés mellett jobb eredmények születtek idén a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem nyári felvételijén, de még maradtak tandíjmentes és fizetéses helyek is az őszi felvételire.

Fotó: Facebook/Partiumi Keresztény Egyetem Nagyvárad

A korábbi éveket felülmúló érdeklődést tapasztaltak a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE), a képzőművészet alapszakon és a vállalkozások fejlesztésének menedzsmentje mesterin teljesen beteltek a helyek, így ezeken nem is hirdetnek őszi felvételit – számolt be a Krónika megkeresésére Nyíri Enikő, a felsőoktatási intézmény kommunikációs és PR-referense. Elmondása szerint ugyanakkor

nemcsak a felvételizők száma nőtt, hanem minden szakon jobbak az eredmények, mint a tavaly, így nagyon kevés tandíjmentes hely maradt őszre az alapszakokon és a mesteriken egyaránt.

Utóbbiak közül például csak a zeneművészet az audiovizuális kultúrában szakon maradt még ingyenes hely, szám szerint négy a tizenhárom tandíjas mellett. Mint az egyetem kommunikációs felelőse kiemelte, nagy érdeklődés mutatkozott a tanítóképző iránt is, és a szociológián is nagyon jó eredmények születtek.

Az óvodai és elemi oktatás pedagógiáján már csak egy tandíjmentes hely várja a felvételizőket a tíz fizetéses hely mellett, a szociológián pedig csak tandíjköteles helyek (18) vannak. Ingyenes és fizetéses helyek egyaránt várják még a felvételizőket alapképzésen német nyelv és irodalom, angol nyelv és irodalom, magyar nyelv és irodalom szakokra, szociális munkára, menedzsmentre, kereskedelmi, turisztikai és szolgáltató egységek gazdaságtanára, a zene, valamint a bank- és pénzügyek szakokra, valamint a Debreceni Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karának kihelyezett tagozataként meghirdetett agrár­mérnöki szakra.

A mesteri képzésen a már említett zene szakon kívül csak fizetéses helyek várják a felvételizőket, van még hely a többnyelvűség és multikulturalitás, az európai szociálpolitikák, az idegenforgalmi gazdálkodás, valamint a vizuális kommunikáció szakokon.

Amint arról beszámoltunk, az egyetem vezetői korábbi sajtótájékoztatóikon fontosnak tartották kiemelni, hogy a PKE-n kért tandíj messze elmaradt az országos átlagtól, hiszen évi 300-400 euróról van szó. Az ösztöndíj viszont a 2019/2020-as tanévben éppen a kétszerese lesz az eddiginek, ami felzárkózást jelent az országos átlaghoz.

Az őszi felvételire a beiratkozás szeptember 9–19. között zajlik majd, a felvételi szeptember 20-án, az eredményhirdetés és anyakönyvezés pedig a szeptember 20–23. időszakban lesz az alapszakon és a mesterin egyaránt. Részletek az egyetem honlapján, valamint Facebook-oldalán.