Egymilliárd lejjel csökkenhet a tanügyre fordított költségvetés, négymilliárddal többet kaphatnak az önkormányzatok

Hírösszefoglaló 2019. augusztus 06., 10:24

Pozitív költségvetés-kiigazítást javasolt a pénzügyminisztérium, amely betartaná a 2,76%-os költségvetési hiánycélt. A tervezet szerint az oktatási, az európai alapokért felelős és a kutatási tárcát fogják leginkább érinteni a csökkentések.

Fotó: Gábos Albin

A pénzügyminisztérium szerint biztosítottak a már megkezdett beruházásokra elkülönített összegek, viszont csökkentik a keretet azon intézmények esetében, amelyek nem használták fel kellő arányban a számukra kiutalt összeget – közölte az Agerpres.

A tanügyminisztérium költségvetését így 1,03 milliárd lejjel, az európai alapokért felelős minisztériumét 681,9 millió lejjel, a kutatási tárca büdzséjét pedig 369,1 millió lejjel csökkentik a tervezet szerint.

A szállításügyi minisztérium költségvetését 128,8 millió, az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős tárcáét 243 millió, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumét 310,4 millió lejjel kurtítják meg, és 143,6 millió lejjel csökkentik a kormányfőtitkárság költségvetését is.

Nő viszont a helyi önkormányzatoknak szánt összeg 4,4 milliárd lejjel.

A pénzügyi tárca tájékoztatása szerint a bruttó hazai termék (PIB vagy GDP) 1031 milliárd lejre nőtt az eredeti költségvetés kidolgozásakor felbecsült 1022,5 milliárdhoz képest. Az átalakított büdzséből biztosítani tudják majd a nyugdíjakat és fizetéseket, valamint a környezetszennyezési adók visszafizetését is – teszi hozzá a minisztériumi közlemény.

Ötszázmillió lejt az idei esztendőben bekövetkezett természeti katasztrófák következményeinek elhárítására különítenek el.