Új vízvezeték-hálózat létesül Kolozs megyei falvakban

Krónika 2019. augusztus 05., 14:50

A Kolozs Megyei Tanács folytatja a települések víz- és csatornahálózatának bővítésére és felújítására irányuló beruházásokat, amelyek a korszerű infrastruktúra kiépítését és a jó minőségű ivóvíz biztosítását célozzák meg.

Fotó: Gábos Albin

Az önkormányzat közleménye szerint Bálványosváralján hozzávetőleg 22 kilométer hosszúságú új vezetékek, illetve használtvíz-szivattyúállomás, több kezelőállomás és víztározó is létesül, valamint a meglevő 5 kilométeres vezetékrendszert is korszerűsítik.

A munkálatokat a Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság végzi, értékük 2,4 millió euró.

Széken 29 kilométeres új csatornahálozat, használtvíz-szivattyúállomás, kezelőállomás és szennyvízelvezető csővezeték épül ki. Az infrastrukturális beruházás értéke megközelítőleg 4 millió euró. Mikeházán, illetve a községhez tartozó Szásznyíresen, Nagydombon és Szentmargitán 58 kilométer hosszúságú új vezetékhálózat, 3 szivattyúállomás, kezelőállomás és víztározó létesül.

A Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság által menedzselt befektetés költsége hozzávetőleg 5 millió euró.

„A beruházások a Kolozs és Szilágy megye víz- és csatornahálózatának bővítését célzó európai uniós nagyprojekt részét képezik. Jelenleg a szükséges építkezési engedélyek beszerzése zajlik, valamint a dokumentációk véglegesítése a közbeszerzési eljárások mihamarabbi meghirdetése végett. Bízom benne, hogy a kivitelező kiválasztását követően a közeljövőben elkezdődhetnek a három község lakossága számára kiemelt fontosságú infrastrukturális beruházások” – nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.