Napokig ünneplik a magyar kultúrát Nagyváradon a Debreceni Virágkarnevál 50. kiadása alkalmából

Pap Melinda 2019. augusztus 05., 11:59

Újabb magyar ünneppel gazdagodik a nagyváradi magyarság: augusztus 21–25. között a határ menti városban is többnapos rendezvénysorozattal ünneplik a Debreceni Virágkarnevál 50. kiadását.

Lovagkirály új „köntösben”. A Szent László-legendát ábrázoló virágkompozíciót Csíksomlyó után Nagyváradon és Székelyhídon is bemutatják Fotó: Pinti Attila

Többnapos rendezvénysorozattal éltetik a magyar kultúrát augusztus 21–25. között Nagyváradon, miután a bihari megyeszékhely is csatlakozott a Debreceni Virágkarnevál jubileumi, 50. kiadásához.

A román–magyar határ két oldalán található testvérvárosok között negyedszázados az együttműködés, és a közös ünneplésnek is nagy hagyománya van: 14. éve, hogy a híres debreceni fesztivál néhány virágkocsija átkel a határon.

Az idei ünnep kivételes, a jubileumi kiadásnak Nagyváradon is megadják a módját, az önkormányzat ekkor szervezi meg a Magyar Kultúra Napjait is, jelentette be múlt héten Mihai Jurca, a megyeszékhelyet és térségét népszerűsítő turisztikai egyesület vezetője és Zatykó Gyula, a polgármester magyar ügyekért felelős tanácsadója. A korábbi években szeptember közepén tartott magyar rendezvény így egybenő a debreceni fesztivál határon inneni folytatásával, mely Nyitott kapuk Európára néven fut.

A virágkocsik augusztus 21-én érkeznek Nagyváradra, de a városban zajló útfelújítások miatt idén elmarad a szokásos felvonulás: a kompozíciókat a Szent László téren lehet majd megcsodálni.

Itt egy kisebb színpadot is felállítanak, ahol néptáncegyüttesek és mazsorettek szórakoztatják a térre kiérkezőket. Ők öt virágkocsiban gyönyörködhetnek, ezek egyike a Szent László-legendát megelevenítő kompozíció, melyet Ferenc pápa júniusi látogatásakor Csíksomlyóra is elvittek. Másik két kocsi Nagyvárad és Debrecen, illetve Bihar és Hajdú-Bihar megye együttműködését jeleníti meg szimbolikusan, de a divat világa és a japán kultúra is képviselve lesz, utóbbi a távol-keleti Tayoma város szekere révén. A virágkocsik a megyeszékhely után az Érmellékre is elgurulnak, idén Székelyhídon lehet őket megcsodálni, de rövid időre az útba eső falvakban is megállnak.

Nagyváradon is folytatódik az ünnep, a nap fénypontja kétségtelenül a Havasi Symphonic koncert lesz, Havasi Balázs világhírű zongorista fellépésére szintén a Szent László téren kerül sor, az elkerített térre 2200 nézőt várnak.

Hétvégén már a várban szórakozhat a magyar közösség a Magyar Kultúra Napjain, melyet a Szent László Egyesülettel közösen szervez az önkormányzat. Az itteni programokkal a magyar népi hagyományokat, gasztronómiát szeretnék megismertetni a város többségi lakosságával, de számos családi és gyerekrendezvény is várja a várba látogatókat. A népzenei koncertek, néptáncbemutatók, színházi előadások mellett a várbeli színpadon a könnyűzene is szerepet kap, esténként a Pannonia Allstars Ska Orchestra, Szalóki Ági, a Bojtorján és a Honey Beast zenekar koncertezik.