Nincs kegyelem: valamennyi menhelylakónak költöznie kell, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal megkezdi a tatarozást

Szucher Ervin 2019. augusztus 05., 13:29

A marosvásárhelyi éjjeli menhely főjavítása nem tűr további halasztást, ezért a lakóknak a munkálatok idejére el kell hagyniuk a szociális intézetet – közölte Claudiu Maior polgármesteri tanácsadó.

Fotó: Haáz Vince

Nem hajlandó többet húzni az időt a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal, csütörtökön megkezdi a Rozmaring utcai éjjeli menhely tatarozását.

A városházi illetékesek elmondták, nem hatják meg a lakók hisztérikus megnyilvánulásai és az emberjogi bírósággal fenyegető civilek kijelentései sem.

Claudiu Maior polgármesteri tanácsadó kifejtette: az épület főjavítása nem tűr további halasztást, ezért a lakóknak a munkálatok idejére el kell hagyniuk a menedékhelyet.

Az önkormányzat mind a 117 érintett személynek más lakást, egyeseknek még munkahelyet is ajánlott, azonban többségük nem volt hajlandó elfogadni azt.

A szociális központ lakói inkább az emberjogvédő szervezetekhez és a sajtóhoz fordultak. A Pro Európa Liga fel is karolta ügyüket, és Smaranda Enache társelnök személyében megígérte, hogy ha szükséges, akár a strasbourgi bíróság elé viszi az ügyüket.

Múlt heti sajtóközleményében a jogvédők arról értesítettek, hogy a szociális központ lakói tiltakozó megmozdulást készülnek szervezni, egy család pedig máris elutasítja az élelmet. „Hiába fenyegetőznek éhségsztrájkkal vagy azzal, hogy kiugornak a tetőről, nem érdekel. A lakóknak meg kell érteniük, hogy a polgármesteri hivatal eltökélt szándéka az épületet felújítani. Ezért a kilakoltatás elkerülhetetlen” – szögezte le Maior.

A tanácsos rámutatott, a közpénzen eltartott személyekkel eddig is gond volt. Azon túl, hogy szinte egynegyedük a havi 4 lejes közköltségi hozzájárulást sem volt hajlandó kifizetni, a házrendet sem tartotta be. A tilalom ellenére sokan italt csempésznek be az otthonba, de volt rá eset, hogy egy személy ellen szexuális zaklatás miatt indult vizsgálat.ű

Az utóbbi évben a helyi rendőrségnek közel harminc esetben kellett kiszállnia a meggyesfalvi szociális intézetbe, és közbelépnie.

A valamikor önálló, de most is faluközösségként működő Meggyesfalva ma már része Marosvásárhelynek. Claudiu Maior elmondta, szerdán elzárják a víz- és gázcsapokat, csütörtökön pedig nekifognak a tetőzet, a mosdóhelyiségek, szobák javításának. Felújítás után a menhely mindössze 52, egyedülálló, valójában rászorult személynek adhat ideiglenes otthont.