Szemetelő román turisták hurcolták be a sertéspestist Bulgáriába az ottani kormányfő szerint

Krónika 2019. augusztus 03., 23:17

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szerint az úton-útfélen szemetelő román turisták hurcolták be hazájába a sertéspestis vírusát. A román külügyminisztérium „szerencsétlennek” nevezte a kormányfő nyilatkozatát.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő a román turistákat okolja a sertéspestis terjedéséért

Bulgária kormányfője a balkáni ország állat-egészségügyi hatóságainak képviselőivel és sertéstenyésztőkkel folytatott szombati megbeszélését követően nyilatkozott arról, hogy szerinte elsősorban a romániai turisták okolhatóak a kór bulgáriai megjelenéséért. Bojko Boriszov egyszerűen neveletleneknek és kulturálatlanoknak nevezte a románokat, akik szerinte nem használják a szemeteskukákat, hanem az út szélén dobálják el a hulladékot.

Jönnek, esznek és dobálnak” – fogalmazott a miniszterelnök a felháborodott sertéstenyésztőkkel tartott egyeztetést követően.

Boriszov hozzátette azt is, hogy naponta 5700 román rendszámú gépjármű lép be országa területére a Giurgiu–Ruse dunai határátkelőn keresztül, és szerinte ezek a gépkocsik alapvetően hozzájárulnak a sertéspestis terjedéséhez. Bulgária északi régióiban az elmúlt hetek során több tízezer állatott ítéltek kényszervágásra magángazdálkodásokban és hizlaldákban a sertéspestis felbukkanása miatt.

A román külügyminisztérium nem sokkal később közleményben reagált a bolgár miniszterelnök szavaira, amelyeket „szerencsétleneknek” nevezett. A külügyi tárca szerint Boriszov kijelentéseit a román állat-egészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság hamarosan „műszaki érvekkel” fogja megcáfolni. „Ezen túlmenően nem tehetjük meg, hogy ne fejezzük ki meglepetésünket és csalódottságunkat a bolgár kormányfő szerencsétlen kijelentése kapcsán, amellyel azokat a román turistákat illette, akik alapvetően hozzájárulnak Bulgária össztermékének (GDP) gyarapodásához” – állapította meg kommünikéjében a bukaresti külügyminisztérium.

Egyébként kisebb szünet után az elmúlt napokban ismét több sertéspestis-gócpontot azonosítottak a hatóságok Romániában. Legutóbb Brăila megyében 17 helyszínén foganatosítottak állat-egészségügyi karantént, közel 500 állatot magángazdaságokban, több mint háromezret pedig Însurăţei városának egyik sertéshizlaldájában pusztítottak el a szakhatóságok.