Kovács Márton nyerte a mérai világzenei fesztiválon megrendezett II. Kalotaszegi Prímásversenyt

MTI 2019. augusztus 03., 16:59

Kovács Márton nyerte a II. Kalotaszegi Prímásversenyt, amelyet az erdélyi Mérán tartott világzenei fesztivál keretében rendezett meg a Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület.

Fotó: Forrás: Méra World Music

A Hagyományok Háza szombati közleményében emlékeztet arra, hogy a prímásversenyre 16 és 35 év közötti, az autentikus erdélyi népzenei hagyományt ápoló zenészek jelentkezhettek.

A győztes Kovács Márton mellett a második helyezett Dezső Attila lett, a harmadik díjat Horváth Balázs kapta. A zsűri döntése alapján a Hagyományok Háza különdíjaiban részesül Szász Dávid, aki koncertlehetőséget kap a Hagyományok Házában; Vajas Albert erdélyi gyűjtőúton vehet részt; Rigó Márton, Nagy Albert és Vizeli Máté pedig kiadványcsomagokkal gazdagodott.

Az összegzés felidézi, hogy

a másodszor megrendezett versenyen induló nyolc prímás egy kötelező és egy szabadon választott, maximum 5 perces összeállítást mutatott be a 4 tagú zsűri előtt.

A kötelező versenyszámokban Varga Ferenc „Csipás” kalotaszegi prímás játékáról készült, eredeti népzenei felvételekből kellett készülni, míg a másik produkciójukban szabadon választhattak a kalotaszegi prímások játékai közül a versenyzők.

A zsűri tagjai a Kárpát-medence ismert és elismert népzenészei voltak: idősebb Tóni Rudolf, Árendás Péter, Koncz Gergely és Fazakas Levente. A magas művészi színvonalon lezajlott versenyen a zsűrizés szempontjai között a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, az előadó technikai tudása játszott döntő szerepet – olvasható a közleményben.