A diszkógömbtől a keverőpultig: műfaji és nemzeti sokszínűség a kolozsvári Untoldon

Bede Laura 2019. augusztus 02., 13:05

Az Untold „eljövetelére” utaló jelek már több napja megfigyelhetők a kincses városban: a megszokottnál is több turista sétál a központban, a belépőként szolgáló színes karszalagok majdnem minden második járókelő kezét ékesítik, a Sétatéri nagyparkot, valamint a Kolozsvár Aréna környékét szinte teljes eg

Fényözön. A Kolozsvár Arénában felállított nagyszínpad Fotó: Bede Laura

Az ötödik kiadásához érkezett rendezvény főbejárata előtt már a kora esti órákban hosszú sorok kígyóztak, a létszámnövekvést pedig az is nyilvánvalóvá tette, hogy már nemcsak a főhelyszínként szolgáló aréna volt zsúfolásig tele, hanem az épületet körülvevő sétányon is csak lépésben lehetett haladni. Hasonló türelemjátéknak számított az étel- és italvásárlás, a mosdó előtti várakozás, vagy a karszalagra való pénzfeltöltés. Viszont volt hely, ahol mindezekért csak néhány percet – vagy még annyit sem – kellett várni, csakhogy ide kétszer annyi összegért, 800 lejért árusították a napi belépőt.

A VIP zónába vörös szőnyegen mehetnek be a drágább belépőt fizető fesztiválozók Fotó: Bede Laura

Az első emeleten kialakított VIP zónából szinte ugyanolyan kilátás nyílt a nagyszínpadra, mint a küzdőtérről. Viszont az extravagáns ruhákban és öltönyökben feszítő fesztiválozóknak nagyobb kényelmet kínáltak:

a megfáradtak kanapékon szürcsölhették a drága italokat, tálcán kapták a finom falatokat, mindezt csillogó egyenruhás személyzettől.

És hogy valóban „híresnek” érezzék magukat a VIP vendégek, a szervezők vörös szőnyeget is leterítettek tiszteletükre.

A VIP vendégek ugyanazt a színpadot látják, csak más szögből Fotó: Bede Laura

A hatalmas hangfalakból viszont ugyanaz a zene szólt mindenkinek: a nagyszínpadi produkciók sorát a hazai Smiley élőkoncertje nyitotta, majd a svéd Tove Lo énekesnő lépett színpadra.

Hagyományszerűen éjféltől már a legfelkapottabb lemezlovasok veszik át a terepet, ezúttal

Tujamo, W&W, Dimitri Vegas & Like Mike és Steve Aoki „kergette őrületbe” a közönséget.

A Kaszinó előtt is egész éjjel szólt a zene Fotó: Bede Laura

A kisebb színpadokon főként romániai előadók léptek fel, az egyik legújabb, Nosztalgia elnevezésű zenei térben pedig retró és diszkó slágereket játszottak. A sétatéri parkban, nagy számban összegyűlt műfajkedvelők önfeledten táncoltak a diszkógömb alatt, a rendszerváltás előtti időszakot pedig korhű iskolapadokkal idézték meg a szervezők. Úgy tűnik, a DJ-k diktálta megarendezvényen a dalszöveggel rendelkező számok is összehozzák az embereket.

A sétatéri nagyparkot ezúttal tűzcserepekkel világították ki Fotó: Bede Laura

Az Untoldra márpedig a világ minden tájáról érkeznek: a legkönnyebben a zászlókat lobogtató, vagy a nemzeti színeket „magukon hordozó” fesztiválozókat lehet beazonosítani.

Az első napon többek között Románia, Magyarország, Franciaország, Ukrajna, Brazília, Kanada, Izrael képviselői lépték át a buliküszöböt.

A hétvégén azonban várhatóan még többen érkeznek a fesztiválra, amelynek főbb fellépői pénteken Armin Van Buuren, szombaton Don Diablo és Fedde le Grand, vasárnap pedig Robbie Williams, David Guetta és Martin Garrix.

A nagy népszerűségnek örvendő Nosztalgia tér Fotó: Bede Laura

A rendszerváltás előtti időszakot idéző iskolapadok Fotó: Bede Laura

Még a fotózásért is nagy sorokat kellett kiállni Fotó: Bede Laura