Bábelőadásokban megelevenedő népmesevilág: a Partiumi Magyar Napokon ingyenes produkciókat tekinthetnek meg a gyerekek

Bede Laura 2019. augusztus 03., 13:24

Az egész család számára önfeledt szórakozást jelentő bábelőadások szerepelnek a 18. Partiumi Magyar Napok programjában. Augusztus 20–25. között Szatmárnémetiben lép fel többek között a szlovákiai, kecskeméti, pécsi társulat.

A PMN utolsó napján az Aranyszamár Bábszínház a Holdkirály palotája című bábos mesejátékot mutatja be Fotó: Partiumi Magyar Napok

Számos vidám bábelőadás várja a kicsiket és nagyokat a 18. Partiumi Magyar Napokon (PMN) augusztus 20–25. között Szatmárnémetiben. A Harag György Társulat Brighella Bábtagozatának munkáját segítő Art Project Egyesület hétköznapokon a Tűzoltótorony parkjába, hétvégén pedig a Kossuth-kertbe várja a legkisebbeket.

A PMN első napján, augusztus 20-án 10 órától leleményességről, elfogadásról, megértésről és csodákról bábozik a biatorbágyi Álomzug Társulás.

A Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című zenés bábelőadás egy királylány és egy elvarázsolt malac története a messzi királyság földjén.
17 órától a szlovákiai Árgyélus Színház Teremtésmese című produkciója elevenedik meg a bábozás szerelmesei előtt. A történetből kiderül, hogyan szerzett magának Ádám több földön töltött időt, az először kapott 30 éve mellé, és milyen volt az első civakodás Évával.

Az Árgyélus Színház augusztus 21-én 10 órától A világ kenyere című palóc népmese ihlette bábelőadást adja elő, ötvözve a bábjátékos, népdalénekes és mesemondó szerepét. A főszereplő a legkisebb búzaszemből dagasztott cipót eszi meg, elolvassa a világ legbölcsebb könyvét, ennek erejével megküzd a világ gondjával-bajával, és megtalálja az elveszett napot.

Augusztus 22-én 10 órai kezdettel a kecskeméti Ciróka Bábszínházé a színpad a Tűzoltótoronynál, ahol a nagy sikerű Csalóka Pétert mutatják be.

Emberségről szóló bölcsesség szórakoztatja a család minden tagját, ha ezt az előadást választják – ígérik a szervezők.

A Kossuth-kertben augusztus 24-én lép színpadra a pécsi MárkusZínház, amely közel 30 éve varázsolja el a kicsiket és nagyokat a népmesékből és magyar klasszikusokból adaptált művekkel. 11 órától a Mátyás király szárnyai című előadást játsszák, amelyben ük-ük-ükapáink Magyarországát idézik meg. Szilágyi Erzsébet és Hunyadi János emlékezik vissza nagy királyunk gyermekkorára, győztes csatáira és lelkének égbe szállására.

Sajátos produkcióval lép fel a Kossuth-kertben augusztus 24-én és 25-én, mindkét alkalommal 12 órai kezdettel, a kecskeméti Tintaló Társulás. A Tintaló Cirkusz egy szokatlanul kicsi cirkusz, ahol 16–20 gyerek számára van férőhely. És csak gyerekek számára – a szülők a sátor oldalán levő lyukakon keresztül kukucskálhatnak, miközben csemetéik közvetlen közelről láthatják a mechanikus bábok tizenöt perces műsorát.

Az aprócska porondon fából faragott elefánt, bohócok, légtornász, egyensúlyozó művész ejti ámulatba a gyerekeket.

Amikor vége az előadásnak, rövid szünet után újra megtekinthető a produkció, hiszen a Tintaló Cirkusz folyamatosan szórakoztatja a közönséget.

A Giant Puppets Társulat augusztus 24-én 12:30-tól a Kossuth-kert taván mutatja be színházi, zenei és különleges látványelemekkel megtűzdelt Békakirály című előadását.

A tó vizén hatalmas békafigura fog úszni, zenével és különleges mozgásával hívja fel magára a közönség és a lány figyelmét, aki segít neki újra emberré válni – a metamorfózis a szemünk előtt fog megtörténni”

– mondják a szervezők.

A PMN utolsó napján, augusztus 25-én 11 órától az utazó budapesti gyermekszínház, az Aranyszamár Bábszínház Holdkirály palotája című interaktív, bábos mesejátékát mutatják be, és a publikumban ülő gyermekek segítségével szabadítják ki a szépséges leányt.

A bábelőadások sorát a szlovákiai Meseszínház Öregapám mesefája című produkciója zárja augusztus 25-én 12.30-tól.

A sokak által már ismert felvidéki mesemondó, Badin Ádám nagyapja, Tepó kedves történeteit és kedvenc mesefiguráját Szerencsés János idézi meg játékában.

A népmesevilág és a polgárosodó mesteremberek mesevilága találkozik ebben az előadásban, megfűszerezve egy élménydús élet tapasztalásaival.

Az ingyenes bábelőadásokon kívül a Kossuth-kertben az Art Project szervezésében egyedi játékok is várják a gyerekeket, akik kipróbálhatják majd Paprikajancsi csúszdáját, a mojoldát vagy éppen a népi körhintát.