Pataky István 2019. július 31., 07:44

Tusnádi üzenetek

Most a caracali kettős gyilkosság amúgy is „mindent vitt”. Talán csak Erdély elcsatolásának a bejelentése tudta volna elcsavarni a médiamogulok hírtelevízióinak a figyelmét két diáklány horrorshow-vá alakított tragédiájáról. De revízióról még a sörök által erősen befolyásolt éjjeli beszélgetéseken is alig esett szó. A harmincéves szabadegyetem kerekasztalain elhangzott vélemények között túlnyomó többségben voltak a pragmatikus megközelítések, a megoldáskeresések. A sérelmek felsorolásának kötelező momentumai elsikkadtak a jövőre vonatkozó elképzelések, meglátások mellett.

Szubjektív dolog kiemelni néhány üzenetet egy ötnapos, szerteágazó tematikájú vitasorozatból, a három évtizeddel ezelőtti rendszerváltások felidézésén túl, a közép-európai együttműködést és a gazdasági felemelkedést segítő megoldások előtérbe helyezése mégis érezhetően behálózta, keretet adott a mostani Tusványosnak. Minden egyes külpolitikai tematikájú beszélgetés visszatérő eleme volt a térségbeli összefogás szükségességének kihangsúlyozása. A működő visegrádi egység egy olyan példa, amely lazább formában egész Közép-Kelet-Európára kiterjeszthető. Orbán Viktor kifejezetten dicsérő szavai a vezető román politikusokról újdonságot jelenthettek azoknak, akik csak a mindenkit porig alázó, hazugságokkal, manipulációkkal operáló bukaresti médiából tájékozódnak a politikai életről. Mert ha a valóban kaotikus romániai belpolitikai helyzet miatt a magyar–román csúcsra még várni is kell, a korántsem taktikázó udvariasságáról híres magyar kormányfő szavaiból kiderült: Brüsszelben olykor jó partnerekre lehet találni a románokban.

Sok és nagy érdeklődés mellett zajlottak a gazdasági tematikájú beszélgetések. Hogyan tudnak együttműködni a fiatal erdélyi vállalkozók, miként lehet segíteni az új üzletbe vágókat, mit tehetnek az önkormányzatok az elvándorlás megakadályozásáért vagy a külföldre távozottak hazacsábításáért? Mit jelent valójában a Magyarországról érkező támogatás Erdély magyar gazdálkodóinak? Mitől és hogyan tud sikeres lenni gazdaságilag egy régió? Ezek a kérdések, s az erre adott, olykor meglepően lényegretörő válaszok új színt jelentettek a tusnádfürdői szabadagyetemen. Az egyre fogyatkozó szavazatokért harcba szálló erdélyi magyar politikusoknak ezekből a témákból kellene meríteniük, amikor stratégiát alkotnak. Ehhez nem taktikai zsenialitásukkal kérkedő kampányguruk kellenek, hanem folyamatos kapcsolattartás a jobb életre vágyó közösséggel.