Hátrányban a tisztességes adófizetők – Várhatóan nem kell késedelmi és büntetőkamatot fizetniük az adósságot felhalmozóknak

Bíró Blanka 2019. július 30., 15:57

Hamarosan adóamnesztiával rukkol elő a kormány – harangozta be a Krónikának a Kovászna Megye Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki igazságtalannak tartja a tervezett intézkedést, mivel az időben törlesztők semmiféle jutalomban nem részesülnek.

A büntetőkamatok eltörlésével párhuzamosan jutalmazni kellene az időben adózókat Fotó: Pethő Melánia

Hátrányos helyzetbe hozza a tisztességes adófizetőket a pénzügyminisztérium tervezett adóamnesztiája – véli Édler András. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ezért azt javasolja, hogy részesüljenek jutalomban mindazok, akik határidőre törlesztik az állam felé anyagi kötelezettségeiket.

Kinek járhat amnesztia?

Édler a Krónikának elmondta, a napokban a pénzügyminisztérium társadalmi párbeszéd bizottságának ülésén vetődött fel, hogy hamarosan életbe léptetik az adóamnesztiát. A kormány forgatókönyve szerint ebben két kategóriára osztják a vállalkozásokat: az elmúlt év végéig egymillió lejnél több vagy kevesebb állami tartozást felhalmozók külön elbírálás alá esnek.

A sepsiszentgyörgyi szakember – aki az országos kereskedelmi kamara képviseletében vett részt a bizottság ülésén – lapunknak elmondta,

a felvázolt tervezet szerint azoknak a cégeknek, melyek 2018. december végén több mint egymillió lejjel tartoztak az államnak, be kell mutatniuk egy átszervezési tervet, ez alapján átütemezik az adósságukat, ha pedig ezt tartani tudják, eltörlik a késedelmi és büntetőkamatokat.

Azoknak a vállalkozásoknak, melyek kevesebb mint egymillió lejjel tartoztak az államnak az elmúlt év végén, ez év november végéig kell befizetniük az adósság teljes összegét, és akkor a késedelmi és büntetőkamatokat elengedik.

Hátrányban a jól fizetők

A Kovászna megyei kamara elnöke már az ülésen felvetette, hogy az adóamnesztiával hátrányosan megkülönböztetik a jól fizető cégeket. „Nem tartom elfogadhatónak, hogy az állam időnként amnesztiában részesíti a rossz adófizetőket. Különösen, hogy ennek van egy rendszeressége, legutóbb négy évvel ezelőtt engedték el a kamatokat. Így erre akár számíthatnak is a cégek” – részletezte a gazdasági szakember. Édler rámutatott, ha egy vállalkozás nem fizeti be időben az adókat, használja azt a pénzt, ha a kamatokat eltörlik, olyan, mintha kamatmentes hitelt vett volna fel az államtól.

Ezt a pénzt használják, visszaforgatják a vállalkozásba, és amikor eltörlik a késedelmi és a büntetőkamatokat, még mindig ráérnek befizetni az alaptartozást. Vannak cégek, melyek ezzel visszaélnek”

– fogalmazta meg a Kovászna megyei kereskedelmi kamara elnöke. Kiemelte egyúttal: az sem világos, miként lehet ennyi adótartozást felhalmozni, hiszen ha egy kis cég nem fizet határ­időre, következő nap már zárolják a bankszámláit.

Legyen jutalom is!

Édler a bizottság ülésén azt javasolta a pénzügyminisztérium képviselőinek, hogy ha elfogadják az adóamnesztiát, akkor egyúttal léptessenek életbe jutalomrendszert a tisztességes adófizetőknek. Azt a választ kapta indoklás nélkül, hogy erre nincs lehetőség, viszont felvetésére megígérték, fontolóra veszik, hogy azok kapjanak kedvezményt, akik határidő előtt törlesztenek.

Ha hamarabb bekerül a pénz az államkasszába, az államnak kevesebb hitelt kell felvennie, megspórolja a kamatköltséget, és ebben osztozna az előre fizető cégekkel.

Ezzel viszont a székelyföldi szakértő szerint az a gond, hogy a törvényt betartó, határidőre fizető cégek még mindig nem kapnak semmilyen ösztönzést, ugyanakkor a vállalkozók mérlegelhetik, hogy megéri-e nekik, hiszen előfordulhat, hogy nagyobb nyereségre tesznek szert, ha megforgatják a pénzt, mint az állam által felajánlott kedvezmény.

A kamaraelnök amúgy úgy gondolja, az államnak nem kellene beavatkoznia a piac működésébe, hiszen ha egy cég nem tudja befizetni határidőre az adókat, akkor jön egy másik, felvásárolja, és időben törleszt, a tisztességesen adózok pedig nem kerülnek hátrányba.

Édler azt mondja, az amnesztiát hamarosan bevezeti a pénzügyminisztérium, hiszen a tervezetben ez év novembere szerepel a tavalyi tartozások befizetésének határidejeként, ha ezzel a kedvezménnyel az adósok élni akarnak.