FRISSíTVE – Lövöldözés volt egy észak-kaliforniai fokhagymafesztiválon, többen meghaltak

MTI 2019. július 29., 10:09

Lövöldözés volt vasárnap egy észak-kaliforniai fokhagymafesztiválon, a legfrissebb hírügynökségi jelentések szerint négy ember meghalt, és tizenketten megsebesültek.

Fesztiválozók menekülnek a lövöldözések elől Gilroyban Fotó: Youtube

Az incidens – amelynek részletei sok tekintetben még nem tisztázottak – az észak-kaliforniai Gilroyban rendezett idei háromnapos fokhagymafesztiválon történt az esti órákban. Hírügynökségek és hírtelevíziók egyelőre csak a rendezvény résztvevőire, illetve a közösségi médiában megjelent felvételekre hagyatkozva számolnak be a történtekről.

A közlések szerint lövések dördültek el, és hatalmas pánik tört ki, az emberek fejvesztve menekültek.

A CNN hírtelevíziónak a rendfenntartó szervek egyik illetékese megerősítette, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei vizsgálják az ügyet. Rendőrök, tűzoltók és a mentőszolgálat emberei érkeztek a helyszínre. Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetében azt írta, hogy a lövöldözőt még nem fogták el.

Miközben az első hírek három halottról szóltak, későbbi jelentések szerint nőtt a fokhagymafesztiválon történt lövöldözés áldozatainak száma: négyen haltak meg, köztük a feltételezett elkövető. A sebesültek száma tizenöt – mondta el Scot Smithee helyi rendőrfőnök egy helyi idő szerint vasárnap éjjel tartott sajtótájékoztatón. A rendőrfőnök szerint az elkövető valószínűleg átvágta magát egy kerítésen, hogy behatolhasson a fesztivál területére. A vendégek fémdetektorokkal felszerelt ellenőrzőpontokon keresztül juthattak csak be a helyszínre.

A tettes fegyverével lövöldözni kezdett, mire hatalmas pánik tört ki, és az emberek fejvesztve menekülni kezdtek. A rendőrök egy percen belül válaszoltak a támadásra, és végeztek a férfival. Smithee elmondta: szemtanúk beszámolója alapján lehet, hogy a fegyveresnek egy bűntársa is van. A hatóságok nagy erőkkel keresik őt. „A tanúvallomások alapján úgy véljük, hogy valamilyen módon egy másik személynek is része volt a merényletben, de még nem tudjuk, hogy miképpen” – jelentette ki Smithee. Hozzátette, hogy egyelőre nem tud további részleteket közölni a halott merénylőről vagy az áldozatokról.

A San Franciscótól mintegy 180 kilométerre északra fekvő Gilroyban minden évben megrendezik a háromnapos fokhagymafesztivált, élelmiszer-bemutatókat, főzőversenyeket és zenés rendezvényeket tartanak. Évente százezernél több embere keresi fel a rendezvényt.