Színpadi erőpróba: nagyszabású előadás készül a Tamási Áron Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok koprodukciójában

Kiss Judit 2019. július 29., 11:53

 A különleges előadás, amelyet pár nap múlva mutatnak be a Tisza-parti városban, majd ősszel Sepsiszentgyörgyön, erőpróbát jelent, de készen állnak rá – mondta el a Krónika megkeresésére Bocsárdi László.

A szentgyörgyi társulat minden színésze fellép a Bocsárdi rendezte Koldusopera című előadásban Fotó: Barabás Zsolt / Tamási Áron Színház

Szegeden mutatják be augusztus elején a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok koprodukciójában Bertolt Brecht Koldusoperáját Bocsárdi László rendezésében.

Az elmúlt évek legnagyobb szabású produkcióját, amely a társulat valamennyi színészét bevonja, ősszel Sepsiszentgyörgyön is láthatja a nagyérdemű.

Bocsárdi László a Krónika megkeresésére elmondta, a Tamási Áron Színháznak ez az első közös munkája a Szegedi Szabadtéri Játékokkal, és elképesztő erőpróba több tekintetben is az előadás.

Megmérettetik
a színészi énektudás

„Két helyszínen kellett próbálnunk, egyrészt elképzeljük azt a szabadtéri helyet, ahol a bemutató lesz. Szentgyörgyön a próbákon megpróbáltunk arra koncentrálni, hogy a részletek illeszkedjenek a szegedi helyszín részleteihez, ugyanakkor a dolog nehézsége, hogy nagyon sok az ismeretlen paraméter. Mivel ez opera, a színészek énektudását is nagymértékben próbára teszi, de úgy érzem, hogy mi erre készen állunk” – fogalmazott a rendező. Kérdésünkre kifejtette azt is, hogy Sepsiszentgyörgyön ősszel nem szabadtéren, hanem színházteremben mutatják be az előadást, nyilván ez kicsit más lesz, a díszlet is kisebb lesz, a hangzás és közönséggel való kapcsolat is különbözik attól, amit a következő napokban a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége láthat. Bocsárdi azt is elmondta, számára is újdonság ez a rendezése, hiszen ezt a Brecht-darabot még nem állította színpadra, a német szerző darabjai közül a Szecsuáni jólélek címűt rendezte meg régebb Szentgyörgyön. Kérdésünkre, hogy a darab színpadra állításánál kell-e figyelni arra, hogy magyarországi vagy erdélyi közönség számára készül a produkció, Bocsárdi azt mondta, természetesen van különbség a két közönség között, más-más hangsúlyt kapnak bizonyos részek. „Különbözik az, hogy mely témák válnak fontosabbá a különféle helyszíneken, és miként lehet úgy megfogalmazni ezeket a témákat, hogy érdekelje az adott nézőközönséget. De általában spekuláció: elképzelem, hogy bizonyos dolgokra hogyan fognak reagálni mondjuk a magyarországi nézők, de mivel nem élek ott, ezt nem tudhatom pontosan. Hogy a közönség összetétele milyen lesz Szegeden? Érdekes lesz, hogy mennyien lesznek a nézők közül erdélyiek, vagy olyanok, akik a Tamási Áron Színház eddigi eredményei miatt jönnek el, az eddigi munkánk művészi összefüggéseit ismerve lesznek kíváncsiak a produkcióra. És biztosan lesznek olyanok is, akik a Szegedi Szabadtéri Játékok nézői, hiszen ezek a szabadtéri előadások rengeteg embert vonzanak Magyarországról” – fejtette ki a rendező.

Detektívtörténetbe illő
szituációk

Bertolt Brecht Koldusoperáját (Háromgarasos opera) augusztus 2-án, 3-án és 4-én az Újszegedi Szabadtéri Színpadon láthatja a közönség. John Gay XVII. századi Koldusoperájának romantikus, Robin Hood-szerű főhőse, Penge Mackie Brecht Háromgarasos operájában egy hanyatló társadalmi osztály antihősévé válik.

A mű az osztályharc panelszerű bemutatásán túl az emberi lélek időtlen belső drámáját is kibontja, olyan témákat érintve, mint például az árulás vagy a féltékenység. Ily módon Brecht víziójában a világban uralkodó káoszért nem csupán a társadalmi egyenlőtlenség, hanem az emberi természet esendősége is felelőssé tehető

– olvasható az előadás ajánlójában.

A Koldusopera (Háromgarasos opera) különleges helyet foglal el a brechti életműben, ugyanis két alkotói korszak szintézisének a gyümölcse: már fellelhetőek benne az epikus színházra jellemző költői jegyek, de sokszor nagyon erőteljes – már-már detektívtörténetbe illő – szituációkkal is operál. Nem illusztrál, nem reprodukál, hanem szembesít, és analízisre késztet, a helyzetekbe való belehelyezkedés helyett a felmerülő problémákhoz való intellektuális viszonyra biztatja a nézőt. A mű legnagyobb ereje mégis zenei vonalában érhető tetten: a jelenetek mellett felcsendülő dallamok elementáris erővel képesek hatni még a mai fül számára is.

A Bocsárdi László rendezte előadás zenei koordinátora Incze G. Katalin, a Kolozsvári Magyar Opera karmestere és korrepetitora. Az előadásban a rablógyilkos szerepében Erdei Gábor tűnik fel, aki a 2018/2019-es évadban a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját a Sam, avagy felkészülés a családi életre című előadás tizenhárom éves kamaszának megformálásáért, illetve a Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb mellékszereplőnek járó díjat. A Koldusoperát (Háromgarasos operát) augusztus 2-án, 3-án és 4-én 21 órától láthatja először a közönség az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. Az előadásra jegyek válthatók a www.jegy.hu oldalon. A sepsiszentgyörgyi bemutató tervezett időpontja 2019. október 6.