Szexuális zaklatással gyanúsítanak egy magyar úszót a dél-koreai hatóságok

Hírösszefoglaló 2019. július 28., 13:23

Szexuális zaklatás miatt nyomoz a dél-koreai rendőrség Kenderesi Tamás olimpiai bronzérmes úszó ellen, Kenderesi nem hagyhatja el Dél-Koreát – adta hírül vasárnap több sajtóorgánum.

Kenderesi Tamás tagadja a vádakat Fotó: MTI

A The New York Times szerint a dél-koreai rendőrség vasárnap hajnalban tartóztatta le egy éjszakai szórakozóhelyen a magyar úszót. A Nemzeti Sport szerint ezt a magyar csapat egyik képviselője is megerősítette, hozzátéve, az úszót elengedték, így visszatérhetett a csapathoz.

Kenderesit vasárnap kora reggel tartóztatták le és kérdezték ki egy éjszakai klubban történt incidens után.

A Yonhap hírügynökség szerint egy 18 éves nő vádolta meg Kenderesit szexuális zaklatással. Kenderesi visszautasította a vádakat. Az úszó a következő 10 napban nem hagyhatja el az országot. A vb vasárnapi zárása után Kenderesi Tamás nyilatkozatot adott ki a történtekről. „Szombat éjszaka, egy szórakozóhelyen a mellékhelyiségből visszafelé haladva a táncparkett felé, hozzáértem egy ott dolgozó, koreai táncoslány fenekéhez. Meg sem álltam mögötte, egyetlen, talán meggondolatlan mozdulatot tettem, ami miatt az érintett lány komolyan megharagudott, és feljelentést tett ellenem” – írta, jelezve, „megértve a helyzet komolyságát, teljes együttműködést tanúsítottam mindvégig”.

„A rendőrségen közölték, hogy az esetről a biztonsági kamera felvétele rendelkezésükre áll, igaz, ezt nekem nem mutatták meg. Ezek alapján őszintén bízom abban, hogy igazolást nyernek a szavaim. Úgy gondolom, nem követtem el semmilyen súlyos vétséget, azt viszont meg kell értenem, hogy megsértettem bizonyos erkölcsi normákat, amely a helyi értékrend alapját képezik. A történteket sajnálom, a koreai lánytól szeretnék elnézést kérni, amennyiben valóban megbántottam, de a szexuális zaklatás vádját teljes mértékben visszautasítom” – idézte az úszó nyilatkozatát az MTI.

A Magyar Úszó Szövetség vasárnapi közleményében jelezte, a koreai magyar nagykövetség munkatársaival együttműködve mindent elkövet annak érdekében, hogy kétséget kizáróan tisztázódjék, jogosak-e a Kenderesi Tamás ellen felhozott vádak. „A vizsgálati szakaszban a magyar válogatott tagját megilleti az ártatlanság vélelme, ugyanakkor ha hivatalosan igazolást nyer vétkessége, úgy a MÚSZ a szövetség fegyelmi bizottságát fogja felkérni a további lépések megtételére. A Magyar Úszó Szövetség elítél mindennemű, az emberi méltóságot sértő cselekedetet, a magyar úszóválogatott tagjaitól pedig mindenkor a nemzeti színekhez és a sportág hagyományaihoz méltó magatartást követel meg. Ezen elvek megsértői az elkövetett vétség súlyának megfelelő büntetésre számíthatnak” – áll a közleményben.

A 22 éves Kenderesi 200 méter pillangón nyolcadik lett szerdán. A szervezők nem nyilatkoztak az ügyről, mondván az magánügy, nem érinti a versenyt.