Igazolniuk kell, hogy nem erőszaktevők – szigorú szabályok vonatkoznak a gyerekekkel, sérülékeny személyekkel foglalkozókra

Bíró Blanka 2019. július 28., 08:45

Adatbázis készül azokról a román állampolgárokról, akik szexuális bűncselekményeket követtek el, azoknak a személyeknek pedig, akik gyerekekkel vagy sérülékeny személyekkel foglalkoznak, félévente igazolniuk kell, hogy nincsenek rajta a listán.

Igazolni kell a feddhetetlenséget. Többek között a gyermekorvosoknak is kell rendőrségi papír Fotó: Kristó Róbert

A gyerekekkel és sérülékeny személyekkel foglalkozó alkalmazottaknak ezentúl félévente bizonyítvánnyal kell igazolniuk, hogy nem erőszaktevők. Ezt a kötelezettséget a szexuális bűncselekmények elkövetőiről készült országos nyilvántartás létrehozásáról szóló törvény írja elő, amely július 20-ától lépett életbe. Az előírás a közalkalmazottakra és a magánszférában tevékenykedőkre egyformán vonatkozik.

Igazolás és adatbázis

Az új előírások szerint mindazok a személyek, akik gyerekekkel, sérülékeny személyekkel kerülnek kapcsolatba a munkájuk során, félévente kell hogy kérjenek egy igazolást a rendőrségtől, ami igazolja, nem szerepelnek a szexuális bűncselekményeket elkövetők nyilvántartásában.

Amíg az országos nyilvántartás elkészül, az érintetteknek a rendőrségtől bizonylatot kell kérniük, hogy nem követtek el szexuális bűncselekményt.

Az oktatási, egészségügyi és szociális intézmények, minden olyan köz- és magánintézmény, amelynek tevékenysége közvetlen kapcsolatot feltételez kiskorúakkal, idősekkel, fogyatékkal élőkkel vagy más sérülékeny személyekkel, de azok az intézmények is, melyek fizikai és pszichikai felméréseket, vizsgálatokat végeznek, kötelesek kérni a bizonylatot az alkalmazás során, de akkor is, ha ideiglenes vagy önkéntes munka elvégzésére szerződnek le szakembert – áll a törvényben.

A rendőrségnek 2020. január 1-jéig kell összeállítania az adatbázist.

Precedensből indult a szigor

A jogszabályt különben Oana Bîzgan független parlamenti képviselő kezdeményezte, amikor kiderült, belügyi alkalmazottak erőszakoltak meg kiskorúakat. A kezdeményező szerint a nyilvántartás eszköz arra, hogy ismerjék, beazonosítsák és felügyeljék azokat akik nemi erőszakot vagy kísérletet követtek el, kiskorúval létesítettek szexuális kapcsolatot, elcsábítottak kiskorúakat, emberkereskedelemben, prostitúciós há­lózat létrehozásában, működtetésében vettek részt, gyermekpornográfiát terjesztettek, vagy vérfertőzést követtek el. Oana Bîzgan szerint a cél nem az, hogy büntessenek, hanem hogy megakadályozzák az esetleges visszaesést, valamint hogy akik gyereket molesztáltak, nemi erőszakot követtek el, ne juthassanak olyan munkakörbe, ahol alkalmuk lehet ezeket a bűncselekményeket megismételni.

Plusz biztonsági elem

„Plusz biztonsági elemet jelent, hogy a sebezhető személyekkel – gyerekekkel, idősekkel, fogyatékkal élőkkel, nőkkel – foglalkozó alkalmazottak kötelesek félévente kiváltani a rendőrségen az erkölcsi bizonyítványt, de nem jelent feltétlen garanciát a feddhetetlenségükre” – értékelt a Krónika megkeresésére Vass Mária, a Kovászna Megyei Gyerekvédelmi és Szociális Igazgatóság vezetője. Mint elmondta, ritkán kaptak az elmúlt évtizedekben jelzést a tanintézetekből gyerekek molesztálásáról, bántalmazásáról, a gyerekvédelmi rendszerben egyetlen ilyen eset sem fordult elő. Véleménye szerint azonban a félévente kiváltott rendőrségi bizonyítvány a megelőzés egy pluszeleme, megerősíti, hogy az alkalmazott feddhetetlen, és tovább dolgozhat azon a területen, de

előfordulhat, hogy bántalmaz, és az ügy nem kerül a rendőrségre, a hivatalos szervekhez,

így nem szerepel a szexuális bűncselekmények elkövetőiről készült országos nyilvántartásban és továbbra is megkapja a feddhetetlen erkölcsről kiállított rendőrségi bizonyítványt.

Vass Mária ugyanakkor rámutatott, alkalmazáskor mindenkitől kérnek erkölcsi bizonyítványt, a gyerekvédelmi rendszerben például kiemelten szűrik a hivatásos nevelőszülőket, hiszen ők az otthonukba fogadják a rájuk bízott gyerekeket.