Kollégáitól egyetlen voksot kapott, mégis függetlenként indul az államfőválasztáson egy PSD-s honatya

Krónika 2019. július 24., 08:56

Függetlenként jelölteti magát az államfőválasztáson Liviu Pleşoianu, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője.

Liviu Pleşoianu tüntet Laura Codruța Kövesi, a DNA volt vezetője ellen Fotó: News.ro

A PSD-s törvényhozó kedd este közösségi oldalán jelentette be, hogy függetlenként kíván indulni a novemberi elnökválasztáson.

„Harminc évvel a forradalom után győzzön a bátorság, ne a félelem, győzzön az igazság, nem az igazságtalanság, győzzön a szabad akarat, nem a vétkes hallgatás” – idézte az Agerpres hírügynökség Pleşoianu Facebook-bejegyzését.

A PSD országos végrehajtó bizottsága keddi ülésén szavazattöbbséggel az alakulat elnökét, Viorica Dăncilát javasolta a párt államfőjelöltjének. A döntést az augusztus 3-ára összehívott kongresszusnak is jóvá kell még hagynia. A belső megmérettetésen Liviu Pleşoianu is indult, és Dăncilă szerint az ő jelölését is szavazásra bocsátották, de csak egyetlen voksot kapott.

Liviu Pleşoianu egyébként a kormánypárt ama politikusai közé tartozik, akik folyamatosan élesen bírálták az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tevékenységét, és követelték a büntető törvénykönyvnek a korrupcióellenes küzdelem gyengítését célzó módosítását.