Később dönt elnökjelöltjéről az RMDSZ: Korodi Attila szerint őszre dőlhet el, kit indít a szövetség az elnökválasztáson

Balogh Levente 2019. július 23., 13:57

Az RMDSZ-nek minden bizonnyal lesz saját államfőjelöltje, de annak kiléte a nyár vége előtt várhatóan nem dől el – mondta el a Krónikának Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető.

Dilemma. Korodi szerint a kampánybana közösségi ügyekről kell kommunikálni Fotó: Gábos Albin

Bár egyelőre nem született döntés róla, az RMDSZ várhatóan indít saját államfőjelöltet a novemberi megmérettetésen – tudtuk meg Korodi Attilától. Lapunk annak apropóján kereste meg az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét, hogy a jelentősebb román pártok egy része már döntött, illetve a napokban dönt arról, kit indít az elnökválasztáson.

Korodi elmondta: volt már erről beszélgetés informális környezetben, illetve a Szövetségi Állandó Tanácsban, de formális döntés nem született arról, hogy biztosan indítanak jelöltet.

Lesz RMDSZ-jelölt, de ennek a kiléte várhatóan a nyár vége felé lefolytatott egyeztetések, beszélgetések, majd egy szeptember folyamán meghozandó formális döntés nyomán derül ki”

– mondta el lapunknak a képviselő.

Kérdésünkre, van-e már kiszemelt jelölt, illetve olyan RMDSZ-es politikus, aki maga jelentkezett be jelöltnek, elmondta: személyesen még nem hallott erről. „A szövetségi elnök viszont jelezte: lehetséges, hogy nem neki kellene elindulnia, hanem valaki másnak a szövetségből” – árulta el Korodi. Konkrét névről viszont nem esett szó, mint fogalmazott,

nem volt semmilyen név megfuttatva”.

Arra a felvetésünkre, készíttettek-e felmérést arról, milyen támogatottsága lenne az RMDSZ jelöltjének, elmondta, erről nem készült még felmérés. Viszont már most is egyértelmű, hogy a jelöltállításnak az első fordulóban van tétje, amikor a közösségi ügyekről megfelelő erővel lehet kommunikálni egy országszerte nagy figyelemmel követett kampányban. „A cél nem az, hogy nagyon magas százalékot érjünk el, mert az erdélyi magyarok egy része már úgy gondolja, hogy az első fordulóban is román jelöltre szavaz, hogy az második fordulós legyen. Viszont 3-4 százalék körül lehet racionálisan ez az adat, ami a magyar közösség részvételét és az RMDSZ-re adott szavazatát jelenti. De nem a számok lényegesek, hanem az, hogy ebben a kampányban lehessen kommunikálni” – fogalmazott Korodi.

Kérdésünkre, miszerint fölmerült-e az RMDSZ-en belül az, hogy valamilyen eszközt találjanak a magyarok román jelöltre való „átszavazásának” megelőzésére, illetve a folyamat visszafordítására, elmondta: mindez a nyár hátralevő részében dől el. „Az is meghatározó lesz, hogy a román pártok milyen jelöltekkel állnak elő. Egy jelöltről biztosan tudunk: Klaus Johannisról. Van még egy lehetséges jelölt, Dan Barna. Más jelöltről egyelőre nem tudunk. Ettől is függ, hogy az erdélyi magyarok hogyan szavaznak, hogy lesz-e ténylegesen támogatható román jelölt. Egyelőre az a gyanúm, hogy nem igazán” – mondta a politikus. Arra a kérdésünkre: lehet-e olyan román jelölt, akit az RMDSZ a második fordulóban hivatalosan támogatna, Korodi annyit válaszolt: „mostani meglátásaink szerint eléggé borúlátóak vagyunk, aztán kiderül”.

Mint ismeretes, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) korábbi elnökét, Klaus Johannis jelenlegi államfőt támogatja, míg a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Dan Barnát jelöli.

A kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) kedden döntötte el, hogy az alakulat elnökét, Viorica Dăncilă miniszterelnököt indítja a megmérettetésen,

ami koalíciós konfliktust eredményezhet, ugyanis a kisebbik koalíciós párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu, aki már hónapokkal ezelőtt bejelentkezett a koalíció közös államfőjelöltjének, kijelentette: ha a PSD saját jelöltet állít, ő akkor is indul az államfőválasztáson. Emiatt egyes kormánypárti politikusok már a koalíció felbomlásától tartanak.

{K1}

Mint ismeretes, a kormány november 10-ére tűzte ki az elnökválasztás első fordulóját, a másodikat pedig 24-én rendezik. Egy nemrég közzétett CURS-felmérés szerint a győzelemre Klaus Johannis toronymagasan esélyes, míg ha az RMDSZ Kelemen Hunor szövetségi elnököt indítaná, akkor a szavazatok 2 százalékára számíthatna.