Brassói repülőtér: az óvást benyújtó cégcsoportnak kedvez az új elbírálás

Bíró Blanka 2019. július 23., 16:17

Amennyiben nem lesz újabb óvás, a korábbi második helyezett cégcsoport tervezheti és építheti meg a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér utasterminálját; közben más munkálatok is elkezdődnek. A megyei vezetők remélik, tartani tudják a 2021-es határidőt.

Igazat adtak a fellebbezőnek. A korábbi második helyezett építheti meg a brassói terminált Fotó: Brassó Megye Tanácsa

Újraértékelte a Brassó megyei közgyűlés a Brassó-Vidombák nemzetközi repülőtér utastermináljának tervezésére és megépítésére beérkezett ajánlatokat, és ezúttal a korábbi második helyezettet, a  BOG’ ART Kft. konzorciumot jelölte meg győztesnek. Adrian Veştea tanácselnök tájékoztatása szerint

az új nyertes 122,337 millió lejért vállalta a munkát, az előzetes becslések szerint erre a célra 136,097 millió lejt szántak.

Amint arról korábban beszámoltunk, az utasterminál tervezését és megépítését már májusban odaítélték a szebeni Construcţii Rt.-nek, azonban az óvások elbírálásának országos tanácsa helyt adott a második helyezett fellebbezésének, és az ajánlatok újraértékelésére kötelezte az önkormányzatot.

A megyei önkormányzat friss közleménye szerint

amennyiben a július 24-i határidőig nem lesznek újabb óvások, akkor július 31-én megkötik a kivitelezési szerződést.

Attól számítva három hónap áll a cég rendelkezésére, hogy a szükséges engedélyeket beszerezze, a dokumentációkat összeállítsa, és további kilenc hónap a tulajdonképpeni építkezésre. 

Az első körben győztes szebeni cég az óvásokat elbíráló országos tanács döntését megtámadta a bíróságon, az első tárgyalást szintén július 24-re tűzték ki.

A hivatalos tájékoztatás szerint ugyanakkor a sorozatos óvások, bürokratikus akadályok ellenére újra megnyitják az építőtelepet a repülőtér területén: megkezdik a létesítmény kilenc másik elemének építését, így többek között az energetikai épületeket, a gépkocsiparkolót és az utasterminálhoz vezető bekötőutat, a szállítás előtti ellenőrzési logisztikát, a belső összekötő utakat, a kerítést és a kapukat, valamint kialakítják a belső hálózatokat. Ezekre a szerződést már idén januárban aláírták, a szebeni Construcții Rt. áfa nélkül 28,5 millió lejért vállalta a kivitelezést, és erre nyolc hónap áll a rendelkezésére.

A brassóiak abban bíznak, hogy a fellebbezések, bürokratikus akadályok ellenére tartani tudják az ütemtervet, és 2021 elején a reptérről felszállhatnak az első járatok. Romániában legutóbb az 1970-es években építettek légi kikötőt, az összetett folyamat nemcsak infrastruktúra megépítését feltételezi, hanem rengeteg engedély beszerzését, üzleti terveket, a kereskedelmi tevékenység megszervezését, melyeket a beindításig mind össze kell hangolni.