Nem a magyar mozgósításon múlt a kárpátaljai eredmény az ukrajnai előre hozott választásokon

Balogh Levente 2019. július 22., 23:02

Nem a magyarok szavazókedvén múlott a kárpátaljai eredmény, hanem azon, hogy Kijev megtagadta a magyar választókörzet létrehozását – kommentálta a Krónikának a választás utáni helyzetet K. Debreceni Mihály, az MTVA kárpátaljai tudósítója.

Kevés eséllyel indult. A választókerületeket úgy alakították ki, hogy a magyaroknak a lehető legkisebb esélyük legyen képviselőt küldeni a törvényhozásba Fotó: Facebook/KMKSZ

Amint arról beszámoltunk, a várakozásoknak megfelelően alakultak Ukrajnában a vasárnapi előre hozott választás eredményei: a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) nevű párt jó eséllyel megszerzi a parlamenti mandátumok több mint felét a 450 fős ukrán törvényhozásban, legalábbis ezt mutatják a választások részeredményei.

{K2}

Magyar jelölt három kárpátaljai egyéni választókerületben indult, de a jelek szerint nem sikerül bejutniuk a parlamentbe – többek között azért sem, mert a választókerületeket úgy alakították ki, hogy a magyaroknak a lehető legkisebb esélyük legyen képviselőt küldeni a törvényhozásba.

{K1}

A magyar mozgósítás sikeres volt. A magyar összefogás mindhárom választókörzet magyar falvaiban nyert. Nem ezen múlik, hanem azon, hogy törvénytelen módon az Ukrán Választási Bizottság most sem engedélyezte a kisebbségi választókörzetet, ami az alkotmányban garantálva lenne. Azt hazudták, hogy nem tudják, hol laknak a magyarok Kárpátalján”

– mutatott rá lapunknak K. Debreceni Mihály.

Az MTVA kárpátaljai tudósítója hozzátette: Ukrajnában hagyománya van a szavazatvásárlásnak, a hatóságok pedig hajlamosak félrenézni egy-egy gazdag jelölt esetében. Királyházán szombaton a KMKSZ megfigyelői arra lettek figyelmesek, hogy romákat szállítanak a választási körzetekbe. Azzal buktak le, hogy azonnal követelni kezdték a szavazatért járó pénzt. A megfigyelők pedig elmondták, hogy a romák Brenzovics Laszló ellenfelére, Vladiszlav Poljakra szavaztak.

A magyarellenes megfélemlítő kampány kapcsán Debreceni kifejtette: a kormány kommandósai inkább összehozták az embereket, minthogy eltántorították volna őket. Szőlőgyulán, ahol megkeresték Rezes Károly megyei frakcióvezetőt otthonában, az egész falu Brenzovicsra szavazott.

Ami hatással volt, az az, hogy hamis sms-ket küldtek ki Brenzovics klónja nevében”

– idézte fel, hogy valakik a magyar politikuséval megegyező nevű jelöltet indítottak, majd magyar nyelvű sms-ekben tévesztették meg a polgárokat, a rá való szavazásra buzdítva őket.

A jövő kapcsán K. Debreceni kifejtette: most azt várja mindenki, hogy az új parlamenttel Volodimir Zelenszkij elnöknek könnyebb dolga lesz.

Azt várjuk tőle, hogy tartassa be az alkotmányban garantált jogokat és, ahogy ígérte, vizsgálja felül a nyelvtörvényt és az oktatási törvényt. Hisz végülis az ő anyanyelve is az orosz, nem az ukrán”

– emlékeztetett. A rockénekes Szvjatoszlav Vakarcsukról elmondta: annak pártja valójában Petro Porosenko volt államfő zsebpártja, vagyis technikai alakulata. „Az énekes lembergi szülőktől, de Munkácson született. Apja a volt oktatási miniszter, aki arról vált hírhedté anno a Timosenko-kormány alatt, hogy meghozta az első kisebbségellenes intézkedést, ukránosítani próbálva a felvételi rendszert és az érettségit” – vázolta a helyzetet lapunknak K. Debreceni Mihály.

Lőrincz P. Gabriella kárpátaljai költő a Krónikának nyilatkozva a helyzetről azt mondta: a kárpátaljai magyarokat nem tudták megfélemlíteni, csak dühösebbek lettek. A költőnő egyébként egy ideje az ukrán állam magyarellenes intézkedései miatt átköltözött Magyarországra.

Járunk még haza, de az oktatási és nyelvtörvény mellé a fiam sorkatonai szolgálatának közeledése is bejött, úgyhogy átköltözünk. Félig itt, félig ott élünk”

– ecsetelte helyzetét, amely a kárpátaljai viszonyokra is jól rávilágít. Mint kifejtette, ő és több ismerőse sem bízik Volodimir Zelenszkij elnökben és pártjában. „Zelenszkij csalódást okozott, már kezdenek rájönni a kárpátaljaiak, hogy ő is csak egy a többi közül” – fogalmazott. Kérdésünkre, sikerült-e megfélemlíteni a kárpátaljai magyarokat a magyarellenes lépésekkel, úgy válaszolt: megfélemlíteni nem sikerült őket, inkább dühösek lettek az emberek és nőtt a gyűlölet.

Kérdésünkre, miért volt olyan alacsony a részvételi arány Kárpátalján, kifejtette: az emberek nagy része nincs otthon, mintegy 20 millió ember dolgozik külföldön.

Nem ismerek olyan családot Kárpátalján, amelyikből egy vagy két tag ne külföldön dolgozna.

Munkásbuszokkal utazom, Zaporizsjéből, Harkovból, mindenhonnét jönnek a magyar gyárakba, Csehországba néha naponta 400 új munkás érkezik Ukrajnából, de Angliába, Németországba is mennek. Most ezek a célországok, ilyen nem volt még soha” – mondta Lőrincz P. Gabriella. Hozzátette, a megélhetés sem könnyű: Kárpátalján olcsó a cigaretta és az alkohol, minden más budapesti áron van. Így Magyarországon vidéken kevesebből meg lehet élni, mint otthon.