Bár sokak szerint háromszor ennyit kellene, 140 medve kilövését hagyta jóvá a minisztérium

Krónika 2019. július 22., 22:20

Száznegyven medve kilövését engedélyezte a környezetvédelmi minisztérium a beavatkozási kvóta keretében, mert egyre több, a nagyvad által elkövetett támadás történik. Ezt maga Graţiela Gavrilescu tárcavezető jelentette be hétfőn.

A medve egyre közelebb merészkedik az emberhez, utóbbi pedig előszeretettel eteti a vadat Fotó: Képernyőfotó

A környezetvédelmi miniszter egyúttal közölte: arra utasította a környezetvédelmi őrséget, hogy bírságolja meg azokat, akik törvénytelenül etetik a medvéket, beleértve a polgárokat is. Szerinte védeni kell a vadállatot, de óvni kell az embereket is. „Csalódott vagyok, amikor azt látom a tévében, hogy magunkhoz szoktatjuk a medvéket, kidobjuk a hulladékokat és így lehetőséget teremtünk arra, hogy lejöjjenek a hegyről és bemenjenek egyes városokba” – nyilatkozta a zernyesti medverezervátumban a tárcavezető.

Gavrilescu elmondta: európai uniós pénzekből újabb medvemenhelyet hoznak létre, elkezdik az egyedszám pontos meghatározását és fülszámozását is.

A környezetvédelmi miniszter szerint csak bírsággal lehet megakadályozni, hogy az emberek etessék a medvéket. „Akik etetik a medvéket, megbírságoljuk, s akkor nem lehet a felelősséget sem a terület gondnokára, sem a kormányra hárítani” – idézte az Agerpres hírügynökség a tárcavezetőt. Hozzátette, nem csak a környezetvédelmi minisztérium feladata, hogy változtasson az embereknek a medvéhez való viszonyulásán, szerinte ez elsősorban nevelés kérdése.

Mint ismeretes, az országban azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. Székelyföldi vadgazdák, önkormányzati vezetők és a vadásztársaságok képviselői szerint legalább ugyanennyi ragadozó kilövésére lenne szükség, mert a térségben elszaporodtak a medvetámadások.

Egyébként a csendőrség által közzétett friss kimutatás szerint országos szinten az idei év első felében több mint ötszáz alkalommal riasztották az egyenruhásokat, hogy nagyvadaktól védjék meg az embereket és javaikat. A közleményben az áll, hogy 81 személy életét veszélyeztették a vadállatok. Csak az elmúlt héten 25 alkalommal a medve jelenléte miatt volt szükség a csendőrök közbelépésére.