Elhunyt Fátyol Rudolf országszerte és külföldön is elismert hegedűművész, a szatmárnémeti filharmónia igazgatója

Krónika 2019. július 22., 16:54

Életének 63. évében elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, Szatmárnémeti díszpolgára, aki több mint 500 hangversenyen és szólóesten vett részt Európában, az Amerikai Egyesült Államokban, Izraelben, Kínában és Tajvanban, de legdrágábbnak és legértékesebbnek mégis itthoni közönségét tartotta.

Fotó: anziksz.ro

Elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia igazgatója, a város díszpolgára. A művész hétfőn halt meg, 62 éves korában – írta a Szatmár.ro. Fátyol Rudolf több mint 500 hangversenyen és szólóesten vett részt Európában, az Amerikai Egyesült Államokban, Izraelben, Kínában és Tajvanban, de legdrágábbnak és legértékesebbnek mégis itthoni közönségét tartotta, amely mindig szeretettel fogadta és visszavárta Szatmár megyébe.

Távozásával nagy veszteség érte városunkat, hiszen a több mint 35 évnyi odaadó és következetes munkássága alatt a lehető legmagasabb szintű kitüntetéseket és díjakat tudhatta magáénak és nemcsak az országban, hanem a határokon túl is tisztelet és szeretet övezte.

Köszönjük neki áldozatos munkáját a szatmári kultúráért, a Dinu Lipatti Filharmónia zenekarának örökös támogatásáért” – közölte a szatmárnémeti polgármesteri hivatal.

A Szatmár Megyei Tanács nekrológjában az olvasható, hogy Fátyol Rudolf egész életét a művészetnek szentelte, ezzel jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Szatmár megye nevét országosan és külföldön is számos helyen ismertté tegye.

Fátyol Rudolf híres és közismert színészdinasztiából származott, családjának anyai és apai ágán is közkedvelt művészeti ág volt a zene.

Egyetemi oklevelét a Kolozsváron található Gheorghe Dima Zeneakadémián szerezte meg 1984-ben, mestere Ruha István volt. 1985-ben a szatmárnémeti székhelyű Dinu Lipatti Filharmónia szólistája lett belőle. 1990-ben az intézmény igazgatójává, valamint 2000. január 1-én főigazgatójává is megválasztották. Fátyol Rudolf Európa számos országában koncertezett, mesterkurzusokat tartott több külföldi egyetemen, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián és a Debreceni Egyetemen is dolgozott oktatóként.

2000-ben megkapta a Szent-Györgyi Albert-díjat. 2003-ban megszerezte a művészetek doktora címet, valamint ugyanebben az évben Szatmárnémeti díszpolgári oklevelét is átvehette. 2006-ban az „év művésze” elismeréssel jutalmazta a Romániai Zenekritikusok Szövetsége, 2007-ben kitüntették a Bartók Béla-emlékdíjjal is. Munkásságáért 2009-ben hetedikként megkapta az Identitas Alapítvány díját is. 2009-ben a Román Kulturális Intézet, valamint a Román Akadémia beválasztotta az ország 150 legismertebb személyisége közé, ezzel bekerült a Cartea elitelor című kötetbe, amelyben olyan személyiségekről van szó, akik Európa-szerte öregbítik Románia hírnevét és pályájuk során elismerésre tettek szert. 2011-ben Nagykároly is díszpolgárává választotta a hegedűművészt.