Még több munkaerőt importálnának: tízezerrel emelné meg a kormány a Romániában alkalmazható unión kívüli vendégmunkások számát

Bálint Eszter 2019. július 21., 12:36

Több mint egymillió eurós bevételt generálna a román államkasszának, ha a kormány 10 ezerrel növelné az Európai Unión kívülről alkalmazható munkaerő létszámát – áll egyebek mellett egy határozattervezet indoklásában.

Fotó: Pixabay.com

A kormány 10 ezer fővel szeretné növelni az Európai Unión kívülről az idei év folyamán behozható külföldi munkaerő létszámát – szerepel az Economica.net gazdasági hírportál birtokába jutott kormányhatározat-tervezetben.

Amennyiben a szociálliberális kabinet elfogadja a jogszabályjavaslatot, 30 ezerre nő az idén alkalmazható külföldiek száma, ami kétszerese a tavalyi létszámnak.

Óriási munkaerőhiány

Az idei amúgy immár a harmadik év, amikor a kormány elismeri, hogy nem látott méreteket ölt a munkaerőhiány Romániában, emiatt javaslatot tesz arra, hogy a vállalkozók külföldről próbáljanak meg alkalmazottakat csábítani. Mint ismeretes,

a munkaerőhiány egyik fő oka, hogy nagyjából 4 millió román állampolgár dolgozik külföldön, ám legtöbben úgy gondolják, a jelenlegi romániai fizetésekért nem térnének háza, hiszen pár száz kilométerrel nyugatabbra lényegesen többet kereshetnek.

Az általuk hátrahagyott űrt viszont a vállalkozók kénytelenek pótolni, így merült fel a „munkaerőimport”. A cégvezetők azonban nem hozhatnak be saját szakállra vietnami vagy éppen maláj dolgozókat, a mindenkori kormány határozza meg minden év végén, hogy a következő esztendőben hány Európi Unión kívülről érkező kaphat munkavállalási engedélyt.

A vállalkozók pedig keveslik az idei keretet, csak a turizmusban érdekelt munkáltatók azt mondják, hogy 50 ezer alkalmazott hiányzik az ágazatban, és nem találnak a helyi piacon senkit, akit felvehetnének. A kormány az idei évre 20 ezer, Unión kívülről érkező munkavállaló alkalmazását tette lehetővé, 5000-rel többet, mint 2018-ban. A kiszivárgott tervezet ezt a számot emelné meg 10 ezerrel, 30 ezerre.

Két éve kezdődött a paradigmaváltás

Amúgy a kormányzati paradigmaváltás 2017-ben kezdődött el. 2014. és 2016. között a jóváhagyott szám nem változott, évi 5500 volt. Az eredeti kormányhatározat 2017-re is ezt a számot irányozta elő, ám premierként 2017. október 26-án a kormány bejelentette, 3 ezerrel növeli az Unión kívülről alkalmazható személyek számát. 2018-ban is emelt a kereten, végül az év folyamán 15 ezer külföldi foglalkoztatása vált lehetővé.

Az Országos Munkaerő-elhelyező Ügynökség (ANOFM) legfrissebb adatai szerint

jelenleg nagyjából 64 ezer betöltetlen poszt van az országban, és senki nem akar ezeken a munkahelyeken dolgozni.

A kormányhatározat-tervezet kidolgozói ilyen körülmények között úgy számolnak, hogy több mint egymillió eurós bevételt generálna a román államkasszának, ha a kormány 10 ezerrel növelné az Európai Unión kívülről alkalmazható munkaerő létszámát az idei évre.

Kik vállalnak munkát Romániában?
2017-ben az Európai Unión kívülről Romániába érkezett külföldi munkaerő életkora 18 és 34 év között változott, a többségük pedig Kínából, Törökországból, a Fülöp-szigetekről és Vietnamból érkezett – közölte az Economica.net gazdasági hírportál megkeresésére a Bevándorlási Főfelügyelőség.