„Lemondasz vagy menesztünk” – Dăncilă szerint mindenképpen menni fog az egészségbiztosítási pénztár vezetője

Hírösszefoglaló 2019. július 20., 15:34

Ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke, Răzvan Vulcănescu nem mond le önszántából tisztségéről, meneszteni fogják – mondta péntek este Viorica Dăncilă miniszterelnök.

Răzvan Vulcănescu Fotó: Facebook/Răzvan Vulcănescu

„Răzvan Vulcănescunak meg kell értenie, hogy ez nem opcionális, hanem kötelező. Ha ő nem hajlandó lemondani, az egészségügyi miniszterrel le fogjuk váltani, és másvalakit nevezünk ki a helyére.

Én nem kérdeztem tőle, hogy le akar-e mondani tisztségéről, azt mondtam, hogy le kell mondania és ezt is fogja tenni”

– fogalmazott Viorica Dăncilă egy besztercei sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök szerint a CNAS jövendőbeli vezetőjének olyan embernek kell lennie, „aki képes válaszolni a rendszer minden kihívására (...), ugyanakkor nagy gonddal választja ki a sajtószóvivőjét”. „Én soha nem fogom elfogadni, hogy valaki sértegesse a román állampolgárokat” – nyomatékosította a kormányfő.

A CNAS szóvivője, Daniel Osmanovici úgy fogalmazott szerdán egy rádióinterjúban az informatikai rendszer meghibásodása kapcsán, hogy „az emberek mindenképpen meghalnak, a rendszerrel és a rendszer nélkül is”. Másnap – miután a kormányfő és az egészségügyi miniszter is a lemondását kérte – Răzvan Vulcănescu az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott, nem áll szándékában távozni posztjáról.

Pillanatnyilag nem számolok a lemondás lehetőségével.

Nem érzem magam vétkesnek az informatikai rendszer hibájáért. Vannak bizonyos dolgok, amelyeket folyamatukban kell megvizsgálni, figyelembe kell venni, hogy miért alakult ki ez a helyzet” – mondta akkor Vulcănescu.