Óvás és átvilágítás az RMDSZ-ben – Szigyártó Zsombor tovább harcol a marosvásárhelyi szervezetet érintő döntés ellen

Szucher Ervin 2019. július 20., 12:00

A Maros megyei RMDSZ öttagú ügyvivő bizottsággal készül átvilágítani a marosvásárhelyi szervezet felfüggesztett vezetőségi fórumainak eddigi tevékenységét. Eközben érintettként Szigyártó Zsombor alelnök a szabályzatfelügyelő bizottsághoz fordult, kérve a felfüggesztés semmissé nyilvánítás&

Nincs visszaigazolás. Szigyártó Zsombor szabálytalannak tartja a megyei szinten hozott döntéseket Fotó: Facebook/Szigyártó Zsombor István

Óvást nyújtott be a Maros megyei RMDSZ Területi Képviselők Tanácsának (TKT) június 28-án hozott határozata ellen Szigyártó Zsombor.

A marosvásárhelyi szervezet alelnöke szabálytalannak tartja a közelmúltban megyei szinten hozott döntéseket, amelyek Vass Levente elnök lemondatása után felfüggesztik a teljes marosvásárhelyi választmányt, illetve az ügyvezetést.

Szigyártó – aki korábban is több ízben bírálta a megyei vezetést – július 9-én elektronikus formában postázta levelét, azonban a jelek szerint nem ért célba. Az RMDSZ megyei irodájában senki sem tud az óvásról – derült ki, amikor arról érdeklődtünk, hogy a panasz kivizsgálásáig a TKT köteles-e visszavonni június végi döntését.

Kovács Levente ügyvezető elnök a Krónikának elmondta, hogy a megyei szervezethez nem érkezett semmiféle beadvány, és tudomása szerint az országos szabályzatfelügyelő bizottság sem találkozott Szigyártó óvásával.

Én csak azt láttam, miket nyilatkozott jobbra-balra, óvásról nincs tudomásom. Ha létezik, annak a megyei irodába kell befutnia”

– szögezte le Kovács. Ugyanakkor a panasz megfogalmazója szerint levele célba ért, „csak lassan őrölnek az RMDSZ malmai”.

{K1}

Szigyártó a „felfüggesztés felfüggesztésében” reménykedik

A kommunikáció akadozása ellenére a tisztségéből történt felfüggesztéséig a pénzügyekért és szervezetépítésért felelős alelnök reméli, hogy a szabályzatfelügyelő bizottság méltányos döntést hoz, és hatályon kívül helyezi a TKT törvénytelennek vélt határozatait.

Értelmezésem szerint az említett döntések a joggyakorlat, a törvények és a szabályok előírásain kívül esnek, sajátságos megoldást próbálnak alkalmazni, amire semmilyen szabályzat nem biztosít lehetőséget sem a megyei elnöknek, sem a TÁT-nak (Területi Állandó Tanács).

Így megállapítható, hogy a TÁT és a TKT tagjai félre voltak vezetve az alapszabály előírásait illetően. A döntés, amit a TÁT meghozott, részben eltért attól, amit a TKT szentesített, hiszen a TÁT nem rendelkezett semmiféle átvilágítóbizottságról és felfüggesztésekről sem” – olvasható a szabályzatfelügyelőknek küldött levélben. Utóbbi állítást a Területi Állandó Tanács ülését követő sajtónyilatkozatok, valamint a megyei elnök levele is alátámasztja.

Ennek ellenére Szigyártó szerint a Területi Képviselők Tanácsa egy „kozmetizált” TÁT-határozatot erősített meg, amelyt ugyanúgy szabálytalannak tart. „Törvénytelenségre újabb döntéseket alapozni azt eredményezheti, hogy bármely ellenérdekelt politikai szervezet megóvhatja akár a tanácsosi listánkat, akár a polgármesterjelöltünket, és ez a teljes marosvásárhelyi magyar közösségnek kárt okoz. De az RMDSZ hitelén és hitelességén mindenképpen olyan mértékű sebeket ejt, amelyek végzetesek lehetnek a választások eredményeire nézve” – figyelmeztetett Szigyártó Zsombor.

Programváltozás. Vass Levente reméli, hogy az átvilágítóbizottság majdani jelentése után a párt megyei vezetősége lemond a hatáskörök megnyirbálásáról (képünk illusztráció) Fotó: Facebook/RMDSZ, Marosvásárhely

Három hónapos átvilágítás

Közben a városi szervezet vezetését is átvevő Péter Ferenc megyei elnök egy ügyvivő bizottságot nevesített, amelynek a TKT megbízásából az a feladata, hogy három hónapon belül javaslatot tegyen a marosvásárhelyi RMDSZ működéséről. Péter azt várja az átvilágítótestülettől, hogy kezdjen el egy élénk és hatékony párbeszédet a szervezeten belül. A szövetség által kiadott sajtóközleményben a megyei elnök nyomatékosítani kívánja, hogy az önkormányzati RMDSZ-frakció tevékenységének irányítását a továbbiakban is ő, illetve a megyei ügyvezető elnök, Kovács Levente látja el.

Kérdésünkre, hogy az elnöki tisztségből lemondatott Vass megmarad-e a továbbiakban Marosvásárhelyért felelős megyei ügyvezető alelnöknek, Kovács igennel válaszolt, hozzátéve, hogy a továbbiakban is számítanak munkájára. Az ügyvezető ugyanakkor megerősítette Péter állítását, miszerint a városi szervezet irányítása most csak kettőjükre, a megyei elnökre és rá tartozik.

Vass Levente – aki szintén a Krónikától értesült Szigyártó óvásáról – nem tart az átvilágítástól, sőt abban reménykedik, hogy az ötfős testület számos olyan jobbító javaslattal rukkol elő, amely hozzájárul majd a marosvásárhelyi RMDSZ erősödéséhez.

Vass nem tagadja, hogy a kitöltetlen mandátuma alatt voltak különböző hiányosságok és gondok, azonban úgy véli, hogy ha a bizottság tisztességesen végzi a dolgát, a szeptemberre várt jelentésben megjelölik, miként lehet jobbá tenni a tevékenységet. A „javításból” pedig ő és felfüggesztett csapata is kivenné a részét. Mint ecsetelte, jobban örült volna, ha a megyei, illetve az országos szervezet korábban is ekkora figyelmet szentel a vásárhelyi szervezetnek. A Péter Ferenc által kinevezett átvilágítók személyével szemben sincs semmiféle fenntartása.

„Az öt ember közül három nagyon jól ismeri a szervezetet, hiszen valamilyen szinten vezető vagy legalábbis aktív tagja volt. Ők tanúsíthatják, hogy a hiányosságaink ellenére a vásárhelyi RMDSZ egy működőképes szervezet” – fejtette ki lapunknak Vass. Utóbbi állítását az EP-választások eredményeivel is megpróbálta alátámasztani. Belátta, hogy a város 42 százalékos magyarsága csak 35 százalékos eredményt ért el, de – tette hozzá – jóval több szavazatot szerzett, mint a korábbi választásokon, amelyeken a román pártoknak nem sikerült megfelelőképpen mozgósítaniuk szavazóikat.

Ez a marosvásárhelyi 35 százalék még mindig közelebb áll a 42-höz, mint például a kolozsvári 9 a 16-hoz”

– hasonlította össze a két városban elért eredményeket az orvos-politikus. Szerinte nemcsak Kolozsvárhoz, hanem a többi, nagyobb erdélyi városhoz viszonyítva is az RMDSZ erős szervezettel rendelkezik Marosvásárhelyen. Vass Levente reméli, hogy az átvilágítóbizottság majdani jelentése után a párt megyei vezetősége lemond a hatáskörök megnyirbálásáról, és nagyobb autonómiát fog biztosítani a döntések meghozatalában.

Az ügyvivő testület hamarosan elkezdi a beígért párbeszédsorozatot. Elsőként július 24-én az RMDSZ marosvásárhelyi választmányával ülnek tárgyalóasztalhoz.