Európai főügyészség: Macron biztosította Johannist, hogy Párizs támogatja Kövesi kinevezését

Krónika 2019. július 19., 21:21

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök arról értesítette Klaus Johannis államfőt, hogy Franciaország támogatja Laura Codruţa Kövesi kinevezését európai főügyésznek. A két elnök pénteken beszélt egymással telefonon a témában .

Emmanuel Macron és Klaus Johannis megállapodott Laura Kövesi támogatásáról Fotó: Presidency.ro

A bukaresti elnöki hivatal pénteki közleménye szerint „a két elnök közötti jó viszony szellemében” Emmanuel Macron arról tájékoztatta Klaus Johannist, hogy Franciaország visszavonja Jean-Francois Bohnert jelölését, és Laura Codruţa Kövesit támogatja annak érdekében, hogy kinevezzék európai főügyészi tisztség.

Az elmúlt napokban Dacian Cioloș volt román kormányfő, az Újítsuk meg Európát (RE) nevű centrista-liberális európai parlamenti frakció vezetője már beharangozta, hogy a párizsi kormány Jean-Francois Bohnert helyett végül riválisát, Laura Codruţa Kövesit fogja támogatni az európai főügyészi tisztségre.

Az Európai Parlament csütörtökön ismét támogatásáról biztosította Kövesit az európai főügyészi tisztségért folyó versenyben. Erről David Sassoli, az új összetételű képviselőtestület elnöke tájékoztatott. Az EP házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete kérésére Sassoli levelet küld az Európai Unió másik társjogalkotó szervének, a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak, amelyben megerősíti a testület támogatását a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetője mellett. „Kulcsfontosságú, hogy a lehető leggyorsabban elrendeljék a nyomozást, valamint vádat emeljenek az EU költségvetésének kárára elkövetett bűncselekmények, például csalás, korrupció és határon átnyúló áfacsalás esetében” – közölte Sassoli.

Az Európai Ügyészség, amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Az úgynevezett megerősített együttműködéssel létrejövő szervezetben 22 tagállam vesz részt, Magyarország nincs köztük. Elemzők rámutattak, hogy egy új intézmény esetében gyakran a jövőre nézve is meghatározó az első vezetőjének személye.

Laura Codruţa Kövesit tavaly nyáron mentették fel a több száz román politikust rács mögé küldő Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) éléről Tudorel Toader egykori igazságügyi miniszter kezdeményezésére, aki szerint mandátuma idején visszaéléseket követett el a szervezet. A bukaresti kormány hevesen tiltakozott és kampányolt Kövesi megválasztása ellen, ami szakemberek szerint meglehetősen átpolitizálttá teszi az ügyet és rontja a volt korrupcióellenes román ügyész esélyeit.