Hány liter benzinre telik egy átlagbérből? Messze kell utaznunk, ha fél euró/liter alatt akarunk tankolni

Bálint Eszter 2019. július 19., 17:37

Hány liter benzint lehet vásárolni egyes országok átlagbéréből az ottani töltőállomásokon kiírt árszinten? – többek között erre kereste a választ Picodi piackutató cég elemzése.

Fotó: Barabás Ákos

Oroszországig kell utaznunk, ha Európa területén a legolcsóbban szeretnénk megúszni a tankolást, hiszen ott egy liter benzinért alig 0,63 eurót kell fizetni – a szakértők szerint ez nem is csoda, hiszen az ország gazdag nyersanyagban.

A legtöbbet egy teli tankért Norvégiában kell fizetni – a Picodi lengyel piackutató vállalat által végzett vizsgálat szerint –, ahol egy liter benzinért 1,70 eurót kérnek el.

Az elemzés ugyanakkor azt s megvizsgálta, hogy hány liter benzint lehet vásárolni egyes országok átlagbéréből az ottani töltőállomásokon megszabott árszinten. Ugyan sem Svájcban, sem Luxemburgban nem találunk kőolajlelőhelyeket, az ott élők tudnak európai összevetésben a legtöbbet tankolni a magas átlagbérnek köszönhetően. Az összeg lehetővé teszi, hogy egy havi átlagbérből 3388, illetve 2827 liter benzint vásároljanak. A vizsgált országok között a harmadik Norvégia 1989 literrel.

Románia a 31. helyen áll, nálunk egy átlagbérért 559 liter benzint adnak.

Statisztikailag lényegesen jobban állunk, mint a moldovaiak, akik 295 liter benzint vásárolhatnak az átlagbérért, ami a 40. helyezéshez elegendő, ám Magyarország jócskán megelőz a maga 618 literével és 29. helyezésével. Bulgária van Romániával nagyjából megegyező szinten: 34. hely, 454 liter üzemanyag. A ranglista alján a várakozásoknak megfelelően Ukrajnát és Albániát találjuk, ahol annyira rosszul keresnek a polgárok, hogy még 300 liter benzint sem lehet venni a havi átlagfizetésből.

Egészen másképp néz ki a helyzet, ha nemcsak Európát, hanem a világ valamennyi gazdaságát vesszük górcső alá. A legjobban természetesen a Perzsa-öböl országai állnak.

Kuvaitban, Katarban és az Egyesült Arab Emírségekben egy liter benzin ára 0,4 és 0,6 euró között váltakozik, és az átlagbérek sem rosszak, így 4900–6500 liter üzemanyag megvásárlására is elegendőek.

Előkelő helyen áll az Amerikai Egyesült Államok és Kanada is, ami nemcsak a magas fizetésekkel, hanem a gazdag kőolajlelőhelyeikkel is magyarázható az elemzés készítői szerint. A legkevesebb benzint eközben a madagaszkári átlagfizetésért adják – ott alig 42 literre futja az összegből. Tadzsikisztánban is alig 131 literre, Zambiában pedig 137 literre elegendő a habi átlagbér.

Kuriózumként említik ugyanakkor a szakértők Nigériát, az ország ugyanis viszonylag sok kőolajat termel ki és exportál, és az egyik legalacsonyabb benzinára van (0,36 euró), ám a 179 eurós átlagfizetés csak 501 liter benzin megvásárlását teszi lehetővé.