Játék a polgármesterrel: visszatérhet hivatalába Astrid Fodor nagyszebeni elöljáró

Hírösszefoglaló 2019. július 19., 14:52

Visszatérhet hivatalába Astrid Fodor nagyszebeni polgármester, miután a Szeben megyei törvényszék felfüggesztette a prefektus rendeletét, amellyel utóbbi menesztette az elöljárót.

Astrid Fodor Fotó: Nagyszeben Facebook-oldala

Adela Muntean prefektus arra hivatkozva függesztette fel tisztségéből Astrid Fodor nagyszebeni polgármestert, hogy

a legfelsőbb bíróság jogerős ítéletében megerősítette az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) által az elöljáró esetében megállapított összeférhetetlenséget.

Az ANI még 2015-ben állapított meg összeférhetetlenséget Astrid Fodor esetében, mivel 2012 és 2014 között az alpolgármesteri tisztséggel párhuzamosan tagja volt két nagyszebeni tanintézet igazgatótanácsának – emlékeztet az Agerpres.

Fodor azóta több ízben is elmagyarázta, hogy a jelzett időszakban helyi tanácsos volt, és az akkori törvények kötelezték, hogy helyi választott tisztségviselőként javadalmazással nem járó tagságot vállaljon az iskolák igazgatótanácsában.

Astrid Fodor megtámadta az ANI jelentését a gyulafehérvári ítélőtáblánál, amely 2016 nyarán neki adott igazat, az ANI azonban fellebbezett a döntés ellen, és a legfelsőbb bíróság májusban az ANI-nak kedvező ítéletet hozott.

Ennek alapján függesztette fel tisztségéből a prefektus a polgármestert, a nagyszebeni tanács pedig július 5-i ülésén ideiglenesen Corina Bokor alpolgármestert bízta meg a városvezetői teendők ellátásával. A Szeben megyei törvényszék pénteki döntése nyomán Astrid Fodor visszatérhet a polgármesteri tisztségbe, Corina Bokor pedig alpolgármester marad.

Horaţiu Marin alprefektus pénteken közölte, hogy megfellebbezik a törvényszék döntését.