Klaus Johannis lemondását követeli az alkotmánybíróság döntése nyomán Călin Popescu-Tăriceanu

Krónika 2019. július 18., 22:44

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke szerint Klaus Johannis államfőnek feltétel nélkül és azonnal le kell mondania tisztségéről, miután az alkotmánybíróság döntést hozott az amnesztia és a közkegyelem megtiltásával kapcsolatban.

Tăriceanu (jobbra) szerint Johannis belecsalogatta a polgárokat egy „demokráciaellenes játékba” Fotó: Presidency.ro

A kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) vezetője arra reagált, hogy a bukaresti alkotmánybíróság csütörtökön elvetette az államelnök javaslatát, miszerint tiltsák meg a korrupcióval vádolt személyek amnesztiáját. Tăriceanu fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a taláros testület valamennyi jelenlévő tagja, nyolc alkotmánybíró az államfő kezdeményezésének elutasítása mellett szavazott.

Ez mindet elmond arról, hogy mennyire volt alkotmányos Klaus Werner Johannis kezdeményezése. Az alkotmánybíróság döntése rendkívüli súlyosságú, ami nem maradhat ehhez mérhető következmények nélkül – írta Facebook-bejegyzésében a szenátus elnöke.

Călin Popescu-Tăriceanu úgy véli, az ítélet azt mutatja, hogy Klaus Johannis „oktalan kalandba” vonta be az embereket, belecsalogatta őket egy demokráciaellenes játékba”. „Mert az amnesztia és a közkegyelem – amely rendkívüli helyzetben lévő emberek iránti irgalmasságot jelent – évezredekkel ezelőtt, a történelemmel együtt születtek, és senki, még a kommunisták sem engedték meg maguknak, hogy ezeket csorbítsák” – hangsúlyozza a kormánypárti politikus.

A szenátus elnöke emlékeztet: előre felhívták az államfő figyelmét erre a körülményre, a román parlament pedig tiszteletben tartotta a május 26-ai népszavazás eredményét, és törvényjavaslatokat fogalmazott meg Klaus Johannis kívánságainak végrehajtására, egyúttal figyelmeztetve, hogy a kezdeményezések túllépik az alaptörvény kereteit. „Semmi sem hatott rá, semmi nem térítette el saját önző, politikai és választási célkitűzéseitől. Az egyetemes jogállam normáitól való eltérési kísérlet miatt, amit ma megakadályozott az alkotmánybíróság, Klaus Johannis elnöknek feltétel nélkül és azonnal le kell mondania” – írta bejegyzésében Tăriceanu.

A román alkotmánybíróság a hatályos alaptörvénybe ütközőnek minősítette csütörtökön azokat az alkotmánymódosító törvénytervezeteket, amelyekkel a május 26-i korrupcióellenes népszavazáson kifejezett népakaratot építenék be a román alaptörvénybe. A talárosok úgy döntöttek, hogy a jogalkotó mérlegelésére kell bízni annak eldöntését, ki részesülhet amnesztiában.