Szatmári András ezüstérmes lett a budapesti vívó-világbajnokságon

MTI 2019. július 18., 22:26

A kardozó Szatmári András ezüstérmet nyert csütörtökön a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

Szatmári András a végén úgy értékelt: tud örülni az ezüstnek is Fotó: MTI/Czagány Balázs

A magyar versenyző a 64-es táblán előbb 15-10-re verte a georgiai Miheil Mardeleisvilit, majd 15-11-re a dél-koreai Kim Jun Hót. A nyolcaddöntőben az idei Európa-bajnokkal, az előző, 2013-as budapesti vb győztesével, az orosz Venjamin Resetnyikovval csapott össze, s mivel továbbra is nagyszerűen vívott, 15-12-re nyert.

A negyeddöntőből a világranglista éllovasa, a tavaly ezüstérmes amerikai Eli Dershwitz ugyancsak 15-12-es legyőzésével jutott tovább, ezzel biztossá vált, hogy dobogóra állhat.

A fináléért az iráni Mojtaba Abedinit könnyedén, 15-8-ra múlta felül, a döntőben pedig 15-12-re kikapott a világranglista második helyezettjétől, a dél-koreai Oh Szang Uktól. Szatmári András ezzel 2017-es győzelme után másodszor nyert érmet egyéniben világbajnokságon.

„A közepén jött egy KO vagy hullámvölgy, ahogy egyszer korábban is, de most nem sikerült belőle kilábalni – értékelt az MTK vívója. – Fejben ment el a döntő, nem a vívótudáson múlt. Azért nem sikerült nyerni, mert kilenc után nem csináltam több akciót. Sajnálom, hogy nem jött össze a vége.” Kérdésre válaszolva elismerte, hogy ezzel az eredménnyel tett ugyan egy lépést az olimpia felé, de hangsúlyozta, hogy társaival a csapat kijutásában gondolkodnak.

„Mindenképpen pozitív élményként marad meg bennem ez a világbajnokság, tudok örülni az ezüstnek is. Ha reggel felajánlják, elfogadtam volna” – nyilatkozott mosolyogva. Hozzátette, nagyon örül, hogy a közönség a második helyért is hálás volt neki.

Végeredmény:
férfi kard egyéni, világbajnok:
------------------------------
Oh Szang Uk (Koreai Köztársaság)
2. Szatmári András
3. Mojtaba Abedini (Irán) és Luca Curatoli (Olaszország)
...14. Gémesi Csanád
...17. Szilágyi Áron
...37. Decsi Tamás